Exekutor z Karviné dostal od soudu dosud nejvyšší pokutu

Brno – Karvinský exekutor Juraj Polák dostal nedávno dosud nejpřísnější pokutu za prohřešek exekutora. Nejvyšší správní soud mu vyměřil 200tisícovou pokutu za to, že jeho zaměstnanec prodal bez dražby údajný železný šrot, ve skutečnosti šlo však zřejmě o součástky s mnohonásobně vyšší hodnotou. Verdikt padl koncem března, dnes ho soud zveřejnil v internetové databázi.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v kárné žalobě vytýkal Polákovi dva skutky související s exekucí ve firmě v Dašicích na Pardubicku. Chyb se dopustili Polákovi zaměstnanci, sám exekutor u toho nebyl. Zaměstnanci jednak údajně provedli aukci svářecí soupravy bez řádného ohlášení dražby a vydání dražební vyhlášky. Závažnější chyba se týká kovového materiálu nalezeného v sídle firmy.  

Exekutorský vykonavatel materiál prodal jako kovový šrot přímému kupci mimo dražbu za 113 tisíc korun. Podle pozdějšího znaleckého posudku však šlo o součástky kolejových vozidel s hodnotou bezmála 2,5 milionu korun. Podle kárného senátu si měl exekutor vyžádat názor znalce už před prodejem. Exekutora podle NSS neomlouvá ani to, že prodeji nebyl fyzicky přítomen.     

„Kárný senát má za prokázané, že soudní exekutor se porušení povinností nedopustil prostřednictvím někoho jiného, ale přímo vyslal svého vykonavatele, aby provedl exekuci movitých věcí v rozporu se zákonným postupem,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Marií Turkovou. Pokuta 200 tisíc korun podle senátu vystihuje všechny okolnosti případu a přispívá „k vyšší motivaci řádného výkonu této funkce“.