Škárka i Bárta zatím čekají na písemný rozsudek

Praha - Nejpozději příští týden by měli poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka dostat od soudu písemné vyhotovení rozsudku. Obvodní soud pro Prahu 5 odsoudil před 14 dny Víta Bártu za podplácení k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně a Jaroslava Škárku za to, že Bártu podvedl, nepodmíněně na tři roky. Dnes soudce Jan Šott rozsudky vyhotovil a nejpozději ve středu je soud pošle oběma poslancům. Ti pak mají osm dní na podání odvolání. „My jsme se na místě odvolali, rozsudek nám zatím nepřišel. Samozřejmě na odvolání pracujeme, takže určitě to nebudeme nijak protahovat a já věřím, že do prázdnin to proběhne,“ uvedl Jaroslav Škárka.

Škárka i Bárta se kvůli rozsudku odmítli vzdát poslaneckého mandátu, Bárta ale opustil post šéfa poslaneckého klubu VV, kde ho vystřídala jeho manželka Kateřina Klasnová. Někdejší ministr dopravy také pozastavil členství ve Věcech veřejných a už také není členem poslaneckého klubu. Škárka zase opustil místo v komisi, která kontroluje hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Škárka u soudu manipuloval s důkazy

Bárta, který bývá považován za faktického lídra Věcí veřejných, se podle soudu snažil uplatit Škárku a Kristýnu Kočí. Nejprve prý nabídl poslancům VV kvůli snížení jejich příjmů, že jim bude k dispozici, tedy že jim poskytne výhodné půjčky. „Přičemž jeho nabídka byla motivována přinejmenším z podstatné části obavou z negativní mediální odezvy, která by stranu Věci veřejné postihla v případě znovuotevření debaty o výši poslaneckých příjmů a v případě snahy o změnu zákona,“ prohlásil při vynášení rozsudku předseda senátu Jan Šott. 

Bárta pak podle soudce poskytl koncem března Kočí a Škárkovi bez vyhotovení smlouvy bezúročné půjčky. Poslankyni půjčil 500 tisíc korun, poslanci 170 tisíc. Jedinou podmínkou byla lhůta splatnosti jednoho roku. „Obě takto poskytnuté půjčky představovaly pro jejich příjemce obohacení spočívající v absenci platit úroky,“ uvedl Šott. Peníze nechal v rámci verdiktu soudce propadnout. 

Škárka podle soudu pod falešnou záminkou vylákal z Bárty peníze. Převzal od něj půjčku, „přestože jeho úmyslem od začátku bylo využít takto získané částky k následné diskreditaci Víta Bárty ve veřejném a politickém životě“. Soudce se tak zcela odklonil od obžaloby, která Škárku vinila z přijetí úplatku. Podle žalobkyně peníze vzal a část z nich použil. Podle soudce však poslanec lhal a manipuloval důkazy. Kriminalistický ústav například prokázal, že Škárkou předložená nahrávka soudu byl podvrh.