Evropské unii důvěřuje nejméně Čechů od roku 2003

Praha - Důvěra v Evropskou unii i její instituce a představitele v Česku soustavně klesá, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Letos v dubnu unii důvěřovalo 40 procent Čechů, a důvěra v ni tak byla poprvé ze všech průzkumů od roku 2003 menší než poloviční. Naopak menší či větší nedůvěru EU vyjádřilo 54 procent dotázaných. Klesá i důvěra v Evropský parlament, Evropskou komisi a unijního prezidenta, ukázal průzkum.

Také v případě unijních institucí a představitelů celkově mírně převažuje nedůvěra nad důvěrou. Evropskému parlamentu důvěřovalo 30 procent účastníků průzkumu, loni v dubnu měl 34procentní důvěru. Nedůvěru mu letos vyjádřilo 52 procent dotázaných. Evropské komisi důvěra za poslední rok klesla na 28 procent z předchozích 34 procent. Nedůvěřovalo jí naopak 49 procent lidí.

Méně Čechů letos věřilo i evropskému prezidentovi Hermanu Van Rompuyovi. Důvěra v něj klesla za poslední rok z 27 na letošních 22 procent. „Tyto posuny dokládají, že krize eurozóny, která se i v mezidobí od předcházejícího měření dále prohlubovala, u Čechů posílila skeptický postoj k EU jako celku a v menší míře i k jejím institucím a představitelům,“ píše se ve zprávě CVVM.

Unii věří spíše lidé s lepší životní úrovní

Podle průzkumu Evropské unii častěji důvěřují lidé deklarující dobrou životní úroveň své domácnosti, vysokoškoláci a lidé s pravicovou orientací. „Nedůvěra je naopak silnější u lidí se špatnou životní úrovní, se středoškolským vzděláním bez maturity a u těch, kdo se názorově orientují na levý kraj politického spektra,“ uvedlo CVVM.

Důvěru v EU podle průzkumu rovněž častěji uváděli lidé, kteří jsou spokojeni se členstvím Česka v unii, cítí se být občany EU a domnívají se, že rozhodnutí EU jsou v zájmu ČR a že životní úroveň v tuzemsku se po vstupu do EU zvýšila.

Klesá i důvěra v OSN a NATO

Proti loňskému dubnu klesla mezi Čechy i důvěra v Organizaci spojených národů a Severoatlantickou alianci, u těchto institucí ale celkově převažovala důvěra nad nedůvěrou. OSN důvěřovalo letos 54 procent dotázaných, což je o devět procentních bodů méně než před rokem. Důvěru v NATO vyjádřilo 48 procent Čechů, loni v dubnu to bylo 56 procent.

Důvěra v OSN tak zůstala vyšší než v NATO. „Tento mírný rozdíl v důvěře lze vysvětlovat tím, že OSN je vnímána jako celosvětová organizace s různými oblastmi působnosti, zatímco NATO je zvláštní vojenskou aliancí, jejíž aktivita je spojována téměř výlučně jen s obranou a s vojenskými operacemi,“ poznamenalo CVVM.

Průzkumu CVVM se počátkem letošního dubna zúčastnilo 1 048 lidí starších 15 let.