Bárta přinesl Peake kytici chryzantém

Praha - Kytici žlutých chryzantém věnoval bývalý předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta vicepremiérce Karolíně Peake při dnešním jednání sněmovny. Jejich politické cesty se rozešly, když Peake opustila VV, strana se rozštěpila a padla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Chryzantémy mohou znamenat „nashledanou“, podle jiných lásku a symbol věčnosti. Žluté prý také mohou symbolizovat zhrzenou lásku. Bárta položil velkou kytici před svým projevem na stůl Peake. Sálem zazněly obdivné výkřiky.

„Doufám, že na květině černá stužka neznamená to samé co zlomená tužka, ale nechci žertovat,“ poznamenala později vicepremiérka, jež byla donedávna dobrou přítelkyní Bártovy manželky, nynější šéfky poslanců VV Kateřiny Klasnové.

Peake ve své řeči před poslanci Věcem veřejným poděkovala. „Za příležitost, kterou jsem v jejich středu dostala. Přeji jim mnoho štěstí a je mi líto, že jsme se v poslední době na tom, co je štěstí a jakými metodami se získává, neshodli,“ uvedla.

Zatímco vicepremiérka hlasovala stejně jako členové její platformy pro důvěru kabinetu, Bárta, jenž opustil VV po nepravomocném podmíněném odsouzení, byl proti. Vláda ODS, TOP 09 a skupiny kolem Peake ve výsledku důvěru dostala.

Bárta nese kytku Karolíně Peake (zdroj: ČT24)