Anonymous blokovali weby stran, aktivisté stanují v Praze

Praha – Webové stránky parlamentních politických stran dnes několik hodin nefungovaly. Z provozu je vyřadili internetoví aktivisté hlásící se k volnému sdružení Anonymous. Na stránky zaútočili před polednem. Některé weby se jim podařilo přetížit, jiné jejich správci raději na čas sami zablokovali. Kolem 17:00 již stránky opět fungovaly. Výjimkou byl web KSČM. Akce internetových aktivistů měla podpořit lidi protestující proti politické a ekonomické situací, kteří se ode dneška rozhodli stanovat na pražském Klárově.

Stanové městečko na Klárově vzniklo po vzoru akcí zahraničních uskupení Occupy. Členové hnutí chtějí svou účastí protestovat proti současnému politickému zřízení. Poblíž stanice metra Malostranská stojí několik stanů, na místě je přibližně stovka demonstrantů. Čekají je diskuse, přednášky či happeningy. Hnutí klade důraz na přímou demokracii, o dalším programu rozhodne proto sněm složený ze všech účastníků. Podle organizátorů má mít akce od počátku do konce nenásilný charakter.

„Nyní je nás několik desítek. Uvidíme postupně, jak se to bude vyvíjet. Jestli se lidé spíš přidají nebo budou ubývat,“ řekl organizátor shromáždění Jan Cemper. Aktivisté chtějí ve stanech vydržet minimálně do 12. května, kdy se uskuteční celosvětové protesty hnutí Occupy. Na místě chtějí uspořádat přednášky, koncerty, happeningy či promítání dokumentů.

Na Klárově se objevili i zástupci České pirátské strany. „Podobně jako toto hnutí i my podporujeme větší participaci občanů na fungování společnosti,“ řekl předseda pražského sdružení pirátské strany Ondřej Profant. Podobná hnutí jako Occupy ale podle něj nenabízejí řešení společenské a politické situace. Piráti tak shromáždění na Klárově vidí i jako možnost informovat o programu své strany.

„Vláda se chová neuvěřitelně. Ve chvíli, kdy vládne strana, která vůbec nebyla zvolená, do určité míry postrádá demokratickou legitimitu,“ říká místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Demonstranti vyrazili z Václavského náměstí

Demonstranti se před polednem sešli pod sochou svatého Václava, kde začali chystat transparenty s nápisy „Svět patří nám všem“, „Global revolution“ a „Stop ACTA“. ACTA je kontroverzní mezinárodní smlouva, která má omezit padělatelství. Několik účastníků protestu si zakrylo tvář známou maskou Anonymous. Žádali okamžitou demisi vlády a zastavení vládních reforem. Po poledni vyrazila asi stovka lidí směrem na Klárov. Podle Cempera by stanová městečka měla vzniknout i v Olomouci a v Teplicích.

Hnutí Anonymous
Zdroj: Jeff Blacker/Isifa/Rex Features

Weby parlamentních stran byly mimo provoz

Aktivisté Anonymous v pátek oznámili, že protest podpoří tím, že v 11:00 zablokují internetové stránky parlamentních stran. Správci sítě TOP 09 kvůli přetížení web zablokovali a nastavili oznámení, že stránky nefungují. „O útoku jsme věděli a byli jsme připraveni, situaci monitorujeme,“ řekla k zablokování stránek TOP 09 mluvčí strany Alžběta Plívová. 

„Není legální a já ji nepovažuji ani za legitimní,“ řekla k podobě protestu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Zablokovány jsou i stránky KSČM. „Myslím, že zcela zbytečně, protože KSČM chápe důvody, proč jsou ti lidé roztrpčeni a podporuje je,“ řekl ve vysílání ČT24 předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Celou dobu jsme naše stránky monitorovali. Dnešní útok byl velmi silný, proto jsme stránky odstavili,“ řekl k útoku hackerů ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Nefungovaly ani stránky sociální demokracie. ČSSD útok sice neschvaluje, ale vidí v něm výraz nespokojenosti s vládou. Z webů parlamentních stran zůstaly dostupné pouze stránky Věcí veřejných a strany expremiéra Jiřího Paroubka NS-LEV-21.

Útoky skupiny Anonymous:

26. ledna - Internetové stránky Ochranného svazu autorského (OSA), který v ČR vybírá poplatky za veřejnou hudební produkci, byly zablokovány. Podle serveru Technet.cz šlo o akci člověka hlásícího se k hackerskému hnutí Anonymous, který tak chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s vybíráním poplatků za prázdná média a s podporou kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA, která byla ten den podepsána v Tokiu. S krátkodobými výpadky webových stránek se potýkal i úřad vlády.

2. února - Internetové stránky ODS na několik hodin ovládli hackeři hlásící se ke skupině Anonymous. Na web občanských demokratů umístili prohlášení proti dohodě ACTA. Několik hodin byl nepřístupný i web Poslanecké sněmovny.

6. února - Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS. Seznam rozeslali médiím a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli smlouvu ACTA proti padělání.

13. února - Stránky české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI byly nefunkční. K útoku na ně se přihlásila skupina Anonymous, které se také podařilo stáhnout a zveřejnit data českých klientů IFPI. Útok opět souvisel se smlouvou ACTA.

24. února - Hackeři napadli web kolektivního správce autorských práv Intergram. Na stránky umístili svůj vzkaz a zmocnili se databáze společnosti, kterou zveřejnili na jednom ze serverů určených ke sdílení dat. Čeští hackeři se tak zřejmě připojili k výzvě mezinárodního uskupení Anonymous, které slíbilo každý pátek napadnout internetové stránky s cílem vystrnadit z počítačové sítě „zkorumpované korporace a vládní systémy.“

2. dubna - Na internetu se opět objevil seznam členů ODS, který obsahoval i rodná čísla a čísla mobilních telefonů. K úniku dat se přihlásila sdružení Anonymous a #TrollSec. K činu je prý vedl nezájem politiků o názor občanů.

18. dubna - Hackeři hlásící se ke sdružení Anonymous napadli web ministra financí Miroslava Kalouska. Na stránce, které dominoval obrázek ještěra, aktivisté vystavili text svého prohlášení, v němž Kalouskovi vyčítali podle nich necitlivá úsporná opatření.

28. dubna - Anonymous zablokovali stránky politických stran ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM. Svým činem chtěli podpořit protest, který organizuje iniciativa „Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!“

Vydáno pod