Vedra způsobila požáry na několika místech Česka

Praha - Letní počasí a vysoké teploty dnes zaměstnaly dobrovolné i profesionální hasiče. Ti museli vyjíždět k několika požárům lesa, například na Frýdecko-Místecku nebo na Olomoucku. Nikdo se při nich naštěstí nezranil ani nevznikly škody na rodinných domech.

S požárem 3 hektarů lesa v těžce přístupním terénu na Jamníku u Starých Hamrů v Beskydech stále bojuje přibližně 100 hasičů. Pomáhá jim i speciální hasicí letadlo. Hořet začalo s největší pravděpodobností kvůli lesním dělníkům, kteří spalovali větve. Policisté je už vyslýchají a zřejmě je obviní z obecného ohrožení. Hasiči apelují na řidiče, aby tady na Jamník v Beskydech až do rána raději nejezdili a nekomplikovali jim práci. 

Oheň pustošil také lesy na Olomoucku

U Vilémova shořely nejen mladé porosty, ale i starší stromy. Lesníci škodu předběžně odhadli na dvě stě tisíc korun. Požár začal krátce před 17 hodinou, na místo ihned dorazilo 8 hasičských jednotek. Oheň zasáhl asi šest hektarů lesa, hasičům se již podařilo požár lokalizovat. Na místě však zřejmě budou až do rána. Bude nutné celý úsek důkladně překontrolovat a opakovaně prolít doutnající pařezy a zamezit tak následnému možnému rozšíření. 

Co bylo příčinou požárů, zatím vyšetřovatelé nevědí. Hasičům komplikuje dopravu těžký terén, situaci mají nicméně pod kontrolou. Podobný požár dnes odpoledne likvidovali hasiči také u obce Přemyslovice na Prostějovsku. Sedm jednotek za dvě hodiny uhasilo požár v lesním porostu.

Reportáž Jiřího Loučky a Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod