Škody po víkendových požárech stoupají do milionů

Staré Hamry -  Extrémně teplé počasí přidělalo spoustu práce hlavně hasičům. Během dneška vyjížděly posádky nejen k ohni v lesích, ale taky ke škodám po silném vichru. Škody jen za páteční a sobotní požáry zatím hasiči vyčíslili na téměř devět milionů korun. Hasiči za dnešek evidují 190 požárů, dlouhodobý průměr je 55 požárů denně. Zaměstnávaly je hlavně lesní požáry, jejich likvidaci ztěžoval vítr. Hasiči nyní likvidují požár lesa u Přemyslovic na Prostějovsku. Oheň zde zasáhl plochu asi 10 hektarů, na místě pracuje deset jednotek včetně vrtulníku. Ve vojenském újezdu Březina u Vyškova se plameny rozšířily až na 10 hektarů lesa. Hasičům se podařilo oheň dostat pod kontrolu až po pěti hodinách.

Letní teploty by měly v Česku přetrvat do pondělí, pak se bude ochlazovat a mělo by i pršet. Do té doby doporučují hasiči maximální opatrnost při spalování shrabané trávy na zahradách a hlavně při manipulaci s otevřeným ohněm v přírodě. Oheň si už za dva dny vyžádal tři lidské oběti. „Dnes již vyjíždějí hasiči téměř třikrát častěji, než je dlouhodobý průměr, těch požárů stále přibývá,“ upozorňuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Sobotní požár lesa v oblasti Jamník v katastru obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku způsobil škody za miliony korun. Shořelo deset hektarů lesa, původní odhady byly šest hektarů. Na místě stále zůstávají hasiči, kteří zbytky ohně likvidují. Rozsáhlý požár lesa stále likvidují i hasiči u Vilémova. Podle předpokladů měli oheň dohasit do dnešního rána, kvůli silnému větru se však zásah zkomplikoval.

Majitelem vyhořelého území u obce Staré Hamry jsou Lesy České republiky

„Odpovědný revírník odhadl, že požár způsobil škodu značného rozsahu v řádu milionů korun. Přesná částka bude vyčíslena po uhašení požáru a kontrole porostů,“ vysvětlil mluvčí hasičů. Dodal, že na místě stále zůstávají čtyři jednotky hasičů z Frýdecko-Místecka, které vyhledávají a dohašují ohniska požáru. „Vzhledem k velmi složitému terénu je jejich práce obtížná a úplné uhašení požáru neočekáváme v blízké době,“ doplnil mluvčí.

Lesní požár
Zdroj: ČT24

Les u Vilémova kvůli silnému větru stále hoří

Hasiči stále likvidují zbytky požáru lesa u obce Vilémov na Olomoucku, který začal v sobotu odpoledne a zasáhl asi šest hektarů lesa. Podle předpokladů měli oheň dohasit do dnešního rána, kvůli silnému větru se však zásah zkomplikoval. Na místě stále oheň dohašují tři jednotky. Příčina ani výše škod zatím není známá. Práci hasičů na místě komplikoval zejména náročný terén, dnes také silný vítr.

Požár lesa
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Podobný požár v sobotu odpoledne likvidovali hasiči také u obce Přemyslovice na Prostějovsku. Sedm jednotek za dvě hodiny uhasilo požár v lesním porostu. Hasiči také pomáhali svým kolegům při hašení rozsáhlého požáru lesa u obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Oheň tam způsobil škody za miliony korun. Shořelo deset hektarů lesa, původní odhady byly šest hektarů. Na místě stále zůstávají hasiči, kteří zbytky ohně likvidují.

Na Jesenicku silný vítr láme stromy

Silný vítr na Jesenicku láme stromy. Od časného rána vyjíždějí hasiči do terénu a odklízejí na silnicích spadlé stromy, uvolněné plechy nebo stržené dráty elektrického vedení. Vítr ráno v největších nárazech na vrcholu Šerák dosahoval rychlosti až 126 kilometrů v hodině, odpoledne podle informací Českého hydrometeorologického ústavu zeslábl na 40 kilometrů v hodině. Vyvrácené stromy několikrát spadly na železniční trať a způsobily přerušení provozu.

Vydáno pod