Schwarzenberg v OVM: Nová koaliční smlouva není nutná

Praha – Poslanci podporující Nečasovu vládu by nemuseli nutně podepisovat novou koaliční smlouvu. V otázkách Václava Moravce to řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj totiž nejsou členové platformy Karolíny Peake přeběhlíky, takže platí jejich podpisy pod původní dohodou o spolupráci mezi ODS, TOP 09 a VV. Síla obměněné koalice se ukáže v příštích dnech. Kromě prosazování zákonů musí kabinet urychleně najít nového ministra školství. Podle informací České televize nabídl premiér funkci bývalému rektorovi Masarykovy univerzity v Brně Petru Fialovi.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nevidí jako nutné podepisovat novou koaliční smlouvu, což po pátečním odhlasování důvěry očekával premiér Nečas. „Celkem vzato víme, jaké máme cíle. Byl bych nerad, abychom se teď zase začali hádat o koaliční smlouvu. Podle mého názoru to není nutné,“ uvedl Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce.

Podobně vidí situaci i předseda VV Radek John: „Koaliční smlouvu jsme revidovali před třemi nedělemi. Pokud bude další revize, mám podezření, že bude zrevidována tak, že by se vyškrtly některé body Věcí veřejných, protože ty jsou oslabeny. Pokud to tak bude, bude to katastrofa. Ale Karolína Peake slibovala, že bude držet program. Pak není třeba nic revidovat.“ Věci veřejné se po rozpadu koalice s ODS a TOP 09 rozhodly pokračovat jako „konstruktivní opozice“.

Schwarzenberg o přeběhlících a uprchlících:

„Já bych řekl, že nemáme přeběhlíky. Máme uprchlíky, kteří uprchli z Věcí veřejných. Nepřeběhli k něčemu jinému, takže nejsou přeběhlíci. Jsou to pouze uprchlíci Veverek. A veverky se jak známo lehce rozprchnou, skáčou z jednoho stromu na druhý a člověk nikdy neví, kam zamíří.“

Odstraňte pasáž o přeběhlících, radí Sobotka

„Koaliční smlouva má jedno docela pikantní ustanovení, kde se všechny tři strany zavázaly, že nebudou spoléhat na přeběhlíky. Takže si myslím, že minimálně tahle pasáž by se měla z koaliční smlouvy odstranit, aby si z vládních stran opozice na základě tohoto nemusela dělat legraci,“ poznamenal s úsměvem předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podle něj je největším problémem vlády, že řada poslanců, kteří kabinet při hlasování o důvěře podpořili, má rozdílné názory na klíčové politické otázky, například církevní restituce a zvyšování daní. „Ukazuje se, že jediné, co udrželo těch 105 lidí pohromadě, je panický strach z toho, že by mohly být předčasné volby a už by se do sněmovny nedostali,“ dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

ČSSD chce využít oslabenou koalici ve sněmovně a silnou pozici v Senátu

Předseda ČSSD avizoval, že se budou sociální demokraté častěji snažit vracet zákony s pozměňovacími návrhy ze Senátu do sněmovny. Vláda je podle něj v dolní komoře oslabená a jeho strana toho chce využít. Někteří poslanci, kteří vládě vyslovili důvěru, by totiž nemuseli pro všechny koaliční návrhy hlasovat. Například Otto Chaloupka z Věcí veřejných podle předsedy strany Radka Johna nepodpoří návrh vyrovnání státu s církvemi. „Budeme se snažit měnit návrhy už teď během tohoto volebního období. Možná se nám podaří využít oslabení vládní většiny v Poslanecké sněmovně k tomu, abychom některým změnám, například návrhu převodu velkého množství majetku v církevních restitucích, zabránili,“ řekl Sobotka.

Ministrem školství by mohl být Fiala (zdroj: ČT24)

Bárta a Škárka zřejmě přijdou o členství ve výborech

Předsedkyně sněmovny Němcová uvedla, že by poslanci Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka (nezařazený) mohli přijít o místa ve sněmovních výborech a komisích. Oba – zatím nepravomocně – odsouzení zákonodárci odmítli složit poslanecký mandát. Jediné, co v tomto případě může vedení sněmovny dělat, je podle Němcové jejich vyřazení z výborů.

Bártovi uložil soud v polovině dubna podmíněný trest za uplácení stranických kolegů, rozsudek je zatím nepravomocný. Nezařazený Škárka odešel od prvoinstančního soudu s trestem tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Škárka už odstoupil z čela komise, která má prověřit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Bárta je členem rozpočtového a organizačního výboru. Škárka je místopředsedou kontrolního a petičního výboru a členem rozpočtového výboru.

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24

Sněmovna může zůstat pouze se dvěma místopředsedy

Vedení sněmovny zatím podle Němcové nejedná o novém kandidátovi na funkci místopředsedy sněmovny, kterou během vládní krize složila místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. S předsedou ČSSD Sobotkou se Němcová shodla na tom, že sněmovna může práci zvládnout pouze se dvěma zbývajícími místopředsedy - Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Vlastou Parkanovou (TOP 09). „My si myslíme, že není nutné dovolovat dalšího místopředsedu,“ uvedl Sobotka. Dodal, že po volbách by se ČSSD ráda vrátila ke standardnímu zastoupení ve sněmovních funkcích podle síly jednotlivých stran.

John: Počítali jsme s nocí dlouhých nožů

Předseda VV Radek John uvedl, že „i opoziční strany mají mít své důstojné zastoupení“. Klasnová podle něj rezignovala, protože Věci veřejné po rozchodu s ODS a TOP 09 čekaly ve sněmovně „noc dlouhých nožů“. „My jsme počítali s nocí dlouhých nožů, protože nám koalice likviduje všechny odborníky na všech ministerstvech. Čekali jsme, že nás podřeže všechny i v Parlamentu,“ uvedl.

Němcová se proti Johnovu slovníku ostře ohradila, navíc podle ní ODS nechystá přeskupení sil uvnitř sněmovny. „Je to termín o tom, jak rychle jsou vyhoštěni, zničeni, odřezáni, popraveni lidé z našich ministerstev - bylo odejito asi 30 odborníků hned. Nebyla to noc dlouhých nožů, dobře, byla to rychlá poprava krátkými zbraněmi,“ reagoval John.

Radek John
Zdroj: ČT24