Česko má málo dopravních hřišť, i tak se ale situace zlepšila

Praha - Podle dopravních expertů je v Česku naprostý nedostatek dětských dopravních hřišť. Na nich si děti nanečisto mají vyzkoušet, jak se chovat na silnici.  Podle ministerstva dopravy by jich v celé České republice mělo být v ideálním případě 300, teď jich je jen polovina. Kraje ani obce nemají na podobné projekty peníze. I přesto se jejich počet za posledních pět let ztrojnásobil.

Děti by se na dopravním hřišti měly naučit základní pravidla o tom,  jak se na silnici chovat.  Podle ministerstva dopravy by v celé České republice mělo být v ideálním případě 300 cvičných dopravních hřišť. „Zásadním problémem jsou finance, ministerstvo dopravy nemůže investovat do toho majetku, zřizovatelem jsou obce, kraje,“ upozorňuje Blanka Sunkovská z ministerstva dopravy.

Kraje ani obce nemají na nová hřiště peníze

Jenže kraje ve svých rozpočtech peníze hledají jen těžko. Vůbec nejhůře jsou na tom s počtem dopravních hřišť v Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji. „Je to bohužel vždycky pro kraj až v druhé řadě, protože to není přímý náklad pro vzdělávání. Ale jednoznačně si uvědomujeme, že to do nabídky patří,“ dodal radní Jihomoravského kraje Jiří Janda.

Některým krajům by teď mohla pomoct novinka  - přenosné hřiště.  Vyzkoušeli ho už školáci v Havlíčkově Brodě. Město původně plánovalo pořídit klasické asfaltové, které by ale vyšlo na 10 milionů. To přenosné stojí jen desetinu.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)