Konec dubna je nejteplejší od roku 1775, máj proprší

Praha - Extrémní teploty posledních dnů znamenají podle měření z pražského Klementina nejteplejší konec dubna od roku 1775. Tropická vedra pokračují, ani v noci neklesla teplota pod 19 stupňů Celsia. O víkendu i dnes padaly dlouholeté teplotní rekordy. Nejvyšší teplota byla dnes naměřena v Lednici na Břeclavsku - 30,5 stupně Celsia. Tropické teploty by mohly vydržet až do středy, pak přijde ochlazení a déšť. Květen pak bude píše deštivý s bouřkami a teplotami kolem dvacítky.

Teplotní rekordy padly na více než polovině stanic v ČR. Nejvyšší teplota v Česku, 30,5 stupně Celsia, byla dnes naměřena v Lednici, a pokořila tak 43 let starý rekord 27,9 stupně. V pražském Klementinu ale naměřili jen 25,7 stupně Celsia, a 212 let staré maximum tak nepadlo. Průměrné teploty pro konec dubna se přitom pohybují mezi deseti a 11 stupni. 

ČHMÚ varuje před požáry

„V důsledku pokračujícího suchého a velmi teplého počasí se zvyšuje index nebezpečí požárů, a tedy i riziko šíření požárů vyvolaných jak přírodními faktory, tak v důsledku založených ohňů,“ upozornil ČHMÚ. Výstraha platí pro celou republiku, lidé by měli rozdělávat ohně pouze v zabezpečených ohništích a předem si připravit vodu na hašení.

Vysoké teploty popohnaly květy stromů i růst některých travin. A tak se rychle plní alergologické ambulance.

Ledoví muži zřejmě neudeří

Podle měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo být příštích 30 dní teplotně slabě nadprůměrných a srážkově průměrných. Vlna letních veder přetrvá i do prvních májových dnů. V úterý a ve středu může rtuť vystoupat až na 27 až 30 stupňů Celsia, a to zejména na východě území. Postupně se ale začne ochlazovat, poté se dají očekávat denní maxima mezi 16 až 22 stupni. Spolu s ochlazením přijde i déšť a bouřky. Nejnižší noční teploty mohou spadnout z nynějších až 16 stupňů jen na šest.

Jaro
Zdroj: Facebook/Alena Dubová

V druhé třetině měsíce bude zpočátku polojasno, později oblačno, na většině území s přeháňkami, místy s bouřkami. V závěru období by mělo pršet již méně. Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác, kteří mají v tomto období svátek a s nimiž podle pranostiky přichází výrazné ochlazení, ale zřejmě letos neudeří. Denní maxima by v této dekádě měla být mezi 19 až 25 stupni, postupně se může ochladit na 16 až 22. Mrazíky nehrozí ani v noci, kdy meteorologové očekávají pět až 11 stupňů.

Posledních deset májových dní většinou proprší, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 19, na konci měsíce až k 23 stupňům. V noci pak bude 11 až pět stupňů. 

Reportáž Veroniky Kabátové a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod