Pardubice získaly dotaci na autobusový terminál u nádraží

Pardubice – Švýcarské fondy poskytnou pardubické radnici 90 milionů korun na rekonstrukci prostoru před nádražím. Dotace byla pro zahájení rozsáhlých stavebních prací klíčová, začít by mohly v říjnu nebo listopadu. U hlavního nádraží má vzniknout autobusový terminál, zelené plochy a lavičky, úpravy se mají dotknout také hlavní silnice, která kolem železniční stanice vede.

Ještě než začne město společně se zástupci švýcarské strany vybírat dodavatele pro rekonstrukci přednádražního prostoru, budou muset zastupitelstva města i Pardubického kraje schválit vlastní výdaje. Celkem má stavba stát 135 milionů korun, kraj a radnice mají dát dohromady 45 milionů. Oproti prvním plánům je částka vyšší.

Že zbylých 90 milionů korun skutečně posyktnou švýcarské fondy, se vedení Pardubic dozvědělo dnes. „Že nám dotace byla přidělena, jsme se dozvěděli v posledních hodinách prostřednictvím e-mailu. Oficiálně dostaneme podklad ze švýcarské strany v průběhu příštích dvou nebo třech týdnů,“ popsal primátorčin náměstek Martin Bílek.

Přípravu stavby provázely protesty některých obyvatel města a občanských sdružení. Kritici rekonstrukce poukazovali, že může přestavba prostranství a úprava provozu na nedaleké silnici ublížit chodcům a cyklistické dopravě. Do Pardubic proto dokonce přijeli zástupci švýcarských fondů, aby si plochu prohlédli a od představitelů města zjistili podrobnosti projektu.