První máj se letos slavil venku pod tropickým sluníčkem

Praha – I přes prvomájové manifestace si většina lidí zvolila klidnější způsob trávení svátečního dne. Na mnoha místech v Česku pojali lidé oslavy svátku práce nejrůznějšími způsoby. Také teploty a slunečné počasí přispěly k umocnění dobré nálady.  Většina lidí si tak užívala den volna u vody či vyrazila na výlety do přírody. Našli se i tací, kteří přijeli udělat definitivní tečku za lyžařskou sezónou. V Horních Mísečkách se na sněhu tajícím před očima dnes lyžovalo zadarmo.

Díky teplému počasí vyrazili lidé nejen do ulic, ale i k vodě nebo na cyklostezky. Ve Zlíně si připomínali 30. léta, kdy město patřilo díky obuvnické firmě Baťa k nejprogresivnějším v Evropě. Na Písecku zase svátek pojali jako oslavu květinových dětí v šedesátých letech.  

Na Petříně se líbalo a padaly rekordy

V Praze se zaplnily cyklostezky a Vltavu obsadila šlapadla a lodičky. Na pražském Petříně padl dnes odpoledne rekord v počtu párů líbajících se pod rozkvetlou třešní. Prvomájový polibek si na prostranství před rozhlednou dalo 108 párů. Byl tak překonán loňský rekord, kdy se tam v jeden okamžik líbalo 66 párů.

Celému veselí pak korunovalo extrémně teplé počasí. Po celé republice znovu padaly teplotní rekordy. Nejtepleji ale bylo na východě Čech a taky na jihu Moravy , kde ve Strážnici naměřili bezmála 31,5 stupňů Celsia. Starý rekord pro 1. květen tam byl překonán o víc než čtyři stupně.

Našli se ale i tací, kteří se rozhodli strávit první máj na sjezdovce. Vleky se tam dnes rozjely naposledy a sezona na českých horách tím definitivně skončila. Při ranní teplotě 17 stupňů Celsia vleky postupně zdarma vyvážely téměř 400 lyžařů, kteří se přijeli rozloučit se zimou. I když se s prvním květnem krkonošské sjezdovky uzavřely, zájemci stále mají možnost přijet alespoň na běžky. Podle znalců krkonošské přírody by sníh pro běžkaře mohl vydržet ještě maximálně čtrnáct dnů. Pak už hory na několik měsíců ovládnou turisté a cyklisti.