Pro sto tisíc středoškoláků začal maturitní maraton

Praha - Na 103 000 studentů zasedlo dnes ráno k maturitním testům z češtiny, odstartoval tak druhý ročník státních maturit. Změnilo se pořadí zkoušek, některá pravidla a hodnocení. Učitelé ale stále kritizují přebujelou administrativu. Maturanty čekají do konce příštího týdne písemky a testy, ve druhé polovině května přijde na řadu ústní zkoušení. Případné zlepšení zkoušek dospělosti bude další úkol pro nového ministra školství Petra Fialu, který právě dnes nastupuje do funkce.

Středa se nesla ve znamení češtiny, ze které musí studenti maturovat povinně. Maturanti dnes absolvovali povinný didaktický test a písemnou práci. U druhého předmětu si mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Ve čtvrtek budou maturovat ti, kteří si vybrali cizí jazyk, tedy 56 procent studentů, v pátek přijde na řadu matematika.

Největší změna se týká hodnocení. Zatímco loni písemné práce opravovali vyškolení pedagogové na jednotlivých školách, letos to budou přímo hodnotitelé Cermatu. Odpadne tak podjatost učitelů, kteří studenty znají několik let. Na některých školách se ale komisaři nemohli připojit do centrálního serveru. Hrozilo tak, že se práce k hodnotitelům nedostanou. Podle náměstka ministra školství Ladislava Němce šlo ale jen o běžné drobné technické problémy. „Ze začátku tam byly nějaké problémy, co se týče přístupových práv komisařů, že obnovovali svoje přístupová práva,“ dodal ředitel Cermatu Pavel Zelený. 

Výhodnější je naopak pro studenty způsob oprav zkoušek. Opravovat budou jen tu část, kterou nezvládnou. Ne všechny tři jako loni.

I letos zvolila lehčí verzi maturity absolutní většina - 96 procent studentů. Jen den před zkouškami byl napaden hackery server novamaturita.cz, na kterém studenti hledají veškeré informace.

U státních maturit v minulém roce propadlo 14,4 procenta studentů, v předchozích letech se neúspěšnost pohybovala kolem 2,5 procenta.

Písemná část potrvá do 11. května a už 15. května studenti dostanou výsledky, tedy ještě před přijímacími zkouškami na vysoké školy. 16. května začnou ústní zkoušky a klasické maturity z odborných předmětů. Maraton zkoušení skončí 8. června. Maturitní vysvědčení by studenti měli dostat nejpozději v polovině června.

Projektu státních maturit, který se chystal 14 let a přišel na 680 milionů korun, vytýkají kritici i letos předraženost a byrokratickou náročnost. Například školy musí tisknout stohy papírů. Náklady na papír a tonery se loni vyšplhaly na desetitisíce korun. Podle odhadů má vyjít druhý ročník maturit na 207 milionů korun. Předraženost a byrokratickou náročnost maturitám vytýkali i odborníci na nedávném veřejném slyšení v Senátu. 

Státní maturity stále ještě neuznávají všechny vysoké školy a univerzity. Ředitel Cermatu Pavel Zelený však věří, že počet škol, které budou k výsledkům maturit přihlížet, poroste: „K výsledkům maturitní zkoušky přihlíží tento rok dvanáct a možná i 18 fakult. Jsem velký optimista v tom, že vysoké školy vezmou do budoucna v potaz maturitu v mnohem větším měřítku, protože se projevuje zájem i od těch vysokých škol, od kterých bychom to nečekali.“

Web státních maturit napadl hacker

V úterý odpoledne byly webové stránky s přípravnými testy nedostupné. Stejně jako loni se staly cílem hackerského útoku. „Webové stránky se nezhroutily kvůli zájmu studentů, ale kvůli cílenému zájmu hackerů. To je už asi tradice z minulého roku,“ vysvětlil Pavel Zelený.