Do čela lékového ústavu nastoupil Pavel Březovský

Praha - Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je ode dneška Pavel Březovský (60), dosud působil jako šéf Koordinačního střediska transplantací a člen dozorčí rady Národního tkáňového centra. Z obou funkcí odchází, aby se vyhnul střetu zájmů.

Nového ředitele SÚKL uvedl dnes do funkce náměstek ministra Petr Nosek. Ministr Leoš Heger (TOP 09) jmenoval Březovského do čela SÚKL jako vítěze z devíti účastníků výběrového řízení. Jako šéf lékového ústavu bude mít Březovský na starosti kontrolu léků z hlediska jejich kvality a efektivity, dále kontrolu lékáren a distributorů, ale i stanovování cen a úhrad léků.

Nosek od ředitele SÚKL očekává, že se bude maximálně věnovat započaté práci, tedy dokončení revizí cen a úhrad léků, oponentuře připravované směrnice EU o léčivých přípravcích, ale i elektronizaci systému či podpoře větší stabilizace personální struktury ústavu.

Pavel Březovský

„Určitě hlavní prioritou pro mě je stabilita lékové politiky tak, aby léčivé přípravky byly dostupné pro všechny české pacienty a pojištěnce. Při úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a odbornou veřejností i plátci v podobě zdravotních pojišťoven.“

Březovský před lety vedl Fakultní nemocnici Motol a v letech 2000 až 2006 působil na ministerstvu zdravotnictví. Ve vedení ústavu nahradil Martina Beneše, kterého Heger odvolal 22. února. Ministr odůvodnil svůj krok dlouhodobými rozdílnými názory na lékovou politiku a neshodami ve stylu práce. Po Benešově odvolání pověřil řízením SÚKL do ukončení výběrového řízení jeho náměstka pro odborné činnosti Jiřího Demla.

SÚKL rozhoduje o 60 miliardách, které se ročně v Česku vydají za léky. Stanoví ceny všech léků s výjimkou těch, kde se maximální cena nestanoví, což jsou volně prodejné léky a léky s věcně usměrněnou cenou, kde se cena reguluje za pomoci marže. Rozhoduje také o výši úhrady ze zdravotního pojištění u těch léků, které plně nebo částečně hradí pojišťovny. Jde o všechny léky užívané v ambulancích. O úhradách těch léků, které se užívají výhradně při nemocniční léčbě, reálně rozhodují zdravotní pojišťovny.

Vydáno pod