Počet veřejně konaných akcí extremistů se loni výrazně zvýšil

Praha – Počet veřejně pořádaných extremistických akcí loni v Česku výrazně narostl. Zatímco v roce 2010 jich úřady registrovaly dvě stovky, tak loni už jejich počet stoupl na 334. Pravicoví extremisté organizovali 123 z nich a levicoví radikálové 211. Vyplývá to ze zprávy o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti v ČR za loňský rok, kterou dnes projednala vláda.

Oproti roku 2010, kdy bylo zaznamenáno přibližně 80 akcí pravicových extremistů a 120 akcí levicových extremistů, jde o markantní nárůst, což svědčí o rostoucí aktivitě extremistických skupin, píše se ve zprávě. Podle ní se také extremisté více radikalizují. Počet trestných činů spáchaných v této oblasti se sice meziročně nezvýšil, přibylo však násilné trestné činnosti s extremistickým podtextem. 

Podle ministerstva vnitra v ČR také působí lokální extremistické buňky, které vyvíjejí vlastní aktivity, případně „aspirují k pokusům o přímou akci“. Radikálové také více používají pro šíření svých myšlenek diskusní fóra, blogy nebo sociální sítě. Internet pak používají i pro svolávání svých setkání.   

Hlavními představiteli pravicových postojů zůstávají Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a její mládežnická organizace Dělnická mládež. Přesto se však podle dokumentu česká krajně nacionalistická scéna dlouhodobě nachází v útlumu, postrádá dlouhodobou koncepci i finance. Nedaří se jí ani nalákat nové členy. Rovněž takzvaná marxisticko-leninská část levicového spektra v roce 2011 stagnovala, některé skupiny prý dokonce utlumily svou činnost.