Mladíci brutálně zbili muže, nejspíš pro pobavení. Dostali 14 let vězení

Brno - Brněnský krajský soud dnes poslal dvaadvacetiletého Jiřího Kůta a stejně starého Martina Živkova na 14 let do vězení. Dostali shodný trest za to, že loni v Říjnu v Rosicích na Brněnsku brutálně napadli osmačtyřicetiletého muže. V opilosti jej bezdůvodně zbili, shodili do příkopu, okradli o 90 korun a následně svlékli do naha. Nemohoucí oběť ležela čtyři hodiny v mrazu na zemi. Pomohl jí až kolemjdoucí.

Mladíci se k činu přiznali. Vinu přitom shazovali jeden na druhého. Krajský soud dospěl k závěru, že na přepadení se oba podíleli stejnou měrou a udělil jim proto po 14 letech vězení. Proti verdiktu se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Napadení se stalo kolem půlnoci. Opilí mladíci se přesouvali z jedné restaurace do druhé a na potemnělé ulici potkali muže s bicyklem. Když se míjeli, jeden z nich jej náhle shodil do příkopu. Tam pak začalo jeho 20 minut trvající bití.

Obžalovaní vypověděli, že je napadený prosil, aby jej nechali být. Prý říkal, že proti nim nic nemá. Naříkal bolestí a přitom jim sliboval dokonce své veškeré úspory, tedy asi 4 000 korun, které měl na ubytovně. Prosil je, aby šli s ním, že jim je dá.

Podle policie jde o happy slapping

Mladíci to ale odmítli. Živkov uvedl k motivu činu, že „ani neví, co je to (s Kůtem) napadlo“. Jeho přítel před soudem řekl, že jej napadlo, že by zbitá, nahá a těžce zraněná oběť ležící na mrazu mohla zemřít, nenapadlo jej ale zavolat záchranku a „neměl ani mobil“. Policie našla opilé mladíky v jedné z rosických restaurací, kde nad ránem v zakrváceném oblečení popíjeli.

Podle kriminalistů patří tato kauza do skupiny případů označovaných za happy slapping - tedy „spokojené fackování“. Pachatelé sice oběť oloupili, ale šlo jim spíš o to se útokem na ni pobavit, než ji připravit o hotovost, uvedla mluvčí policie Petra Vedrová.Zbitého muže odvezli záchranáři do nemocnice za pět minut dvanáct. Byl silně podchlazený a  měl četné zlomeniny. V nemocnici se probral po pěti dnech a domů ho pustili až po šesti týdnech. Dosud není úplně zdravý. „Já si vůbec na nic nevzpomínám. Vím jen, že jsem se vracel s kolem domů a pak si pamatuji už jen na nemocnici,“ uvedl napadený Josef Sedláček.

Muže zachránil až nad ránem kolemjdoucí. „Slyšel jsem nějaké zvuky, tak jsem se tam šel podívat. Uviděl jsem ho tam nahého, ani jsem ho nepoznal, a to jsem s ním vyrůstal. Vypadal hrozně, byl celý opuchlý,“ popsal zachránce Roman Kuklínek s tím, že hned utíkal do hospody pro pomoc. Podle záchranářů by další hodinu v mrazivém počasí nejspíš nepřežil.

Telefonát Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)