Protikorupční policie prošetřuje zavádění systému pro výplatu dávek

Praha – Zavádění nového systému pro výplatu sociálních dávek prověřuje protikorupční policie. Podnět podal v únoru Nadační fond proti korupci, podle kterého se objevily informace o tom, že ministr Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho náměstek Vladimír Šiška by mohli být napojeni na dodavatele. Drábek to však už dříve popřel - v oboru prý sice podnikal, ale po nástupu na ministerstvo vazby ukončil. Způsob pořízení nového systému kritizovali i odboráři či lidovci.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Pro jaké trestné činy policie případ prověřuje, však nespecifikoval. Fond oznámení podal s podezřením na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a další trestné činy. 

„Je velmi podezřelé, že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi Šiškovi,“ řekl v únoru předseda správní rady NFPK Karel Janeček. Podle fondu se na ministerstvu práce nehospodárně, netransparentně a s podezřením na korupci vytvářejí nové informační systémy, přestože by bylo ekonomičtější upravit systémy současné, které jsou plně funkční.

Zda nenastalo nějaké pochybení, posuzuje také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a kvůli bezpečnosti systém zkoumá i Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle právního rozboru ministerstva vnitra však mohlo ministerstvo práce využít k zavádění nových informačních systémů pro vyplácení dávek rámcovou smlouvu mezi vnitrem a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008.