Napadení policisty při blokádě Šumavy nebylo trestným činem

Klatovy - Klatovský okresní soud dnes řešil případ napadení policisty při loňské blokádě Šumavy. Podle soudu se manželský pár trestného činu nedopustil. Věc postoupil obecnímu úřadu jako možný přestupek. Verdikt není pravomocný. Manžele Radovana a Janu Čápovy obžaloba vinila z útoku proti úřední osobě, za což jim hrozilo až čtyřleté vězení. Manželé ale popírají, že by na policistu zaútočili, oba se naopak považují za poškozené.

Osmačtyřicetiletý Čáp a jeho o tři roky mladší manželka podle obžaloby nejprve bránili odjezdu policejního vozu, který odvážel mezi zadrženými aktivisty i jejich nezletilou dceru. Poté podle spisu slovně i fyzicky napadli zasahujícího policistu.

Incident se stal 3. srpna u Modravy, kde policie zasahovala proti aktivistům, kteří odmítali odejít z místa těžby smrků napadených kůrovcem. Aktivisty vyváděli z místa těžby, některé převáželi na policejní stanice. Čápovi podle obžaloby nejprve bránili odjezdu eskortního vozidla a nereagovali na výzvy policistů. Čáp vulgárně urážel jednoho z policistů a pak do něj začal strkat, stojí v obžalobě. Policista proti němu použil chvaty a nasadil mu pouta. Když ho spoutával, Čápová prý několikrát udeřila policistu pěstí do zad.

Čápovi maji finanční i zdravotní následky

„Dle mého názoru nebylo v řízení prokázáno to, že by došlo k použití násilí ze strany obžalovaných vůči úřední osobě, v tomto případě proti policistovi,“ konstatoval soudce Jan Kasal. O násilí vypovídali policisté, obhajoba poukazovala na rozpory v jejich výpovědích, což zčásti přiznal i soud. Při rozhodování se opřel také o dva videozáznamy, jež incident zachytily. Ani z jednoho není zřejmé, že by Čáp policistu napadl, uvedl soudce. Pokud se týká Čápové, je podle něj na nahrávce velmi malý okamžik, kdy zezadu přiskočila k policistovi a nějak se ho dotkla. „Soud je ale názoru, že nejde o násilí,“ řekl Kasal. Čápová tvrdí, že policistu nenapadla, ale snažila se ho nadlehčit, když klečel na manželovi a nasazoval mu pouta. 

Oba obžalovaní si naopak stěžovali na brutální zacházení policisty. Také několik svědků popsalo, že byli překvapeni a zaskočeni razancí, s níž policista zakročil proti někomu, kdo mu nic nedělal. „Jsem rád, že jsme byli zproštěni toho trestného činu, že by to mohlo být posuzováno jako přestupek, nevnímám jako problém,“ řekl Čáp. Verdikt je pro něj i manželku úleva od několikaměsíčního stresu. Manželé celou dobu popírali, že by na policistu zaútočili, oba se považují za poškozené.

„V říjnu nám bylo sděleno obvinění a od té doby se to táhne. Je to intenzivní a pro nás velmi psychicky náročné,“ uvedl Čáp. Jeho žena doplnila, že má manžel zdravotní následky policejního zákroku - jeho zlomené žebro není uspokojivě zhojené a možná bude muset jít na operaci. Pře je i velmi finančně zatížila. „Nemám zatím představu, co bude dál, jestli se bude ten přestupek řešit,“ uvedla Čápová. Podle zákona je u přestupků roční promlčecí lhůta.

Čápovi jsou kromě další aktivistky jedinými účastníky loňské blokády, kteří stanuli před soudem. Klatovský soud minulý týden rozhodl o vině jednatřicetileté Slavky Málkové, která podle soudu při zásahu kopla do hlavy policistku a způsobila ji hematom. Soud jí vyměřil výchovný trest - dvouměsíční podmíněný trest s roční zkušební lhůtou