Libereckým chemikům bude v Afghánistánu poprvé velet žena

Liberec - 13. jednotka libereckých chemiků koncem měsíce vyráží na další misi do Afghánistánu, vrcholí proto přípravy i závěrečný výcvik. Liberecká chemická brigáda působí v zemi už od roku 2004, tato mise ale bude speciální. Poprvé totiž jednotce bude velet žena – 30letá Věra Bielská.

Čtrnáctičlenná jednotka má za úkol hlavně chemický průzkum a není tak určená pro přímý boj s Talibanem. Přesto ale musí být na případný útok připravená. Ostatně většina vojáků už podobnou situaci zažila, třeba když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný útočník. Do Kábulu odletí za necelý měsíc a budou tam do prosince. 

Věra Bielská působí u brigády sedm let a v Afghánistánu byla už dvakrát. Teď poprvé ale bude rozdávat rozkazy: „Myslím, že s klukama nemám problémy, protože mě opravdu znají, s několika jsem už na misi byla,“ ujišťuje velitelka.   

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

V muslimském Afghánistánu přitom není běžné, aby ženy zastávaly vedoucí pozice. Bielská bude muset jako velitelka jednat s místními vojáky i civilisty. Operační náčelník Karel Navrátil připouští, že mohou být místní vůči ženě-velitelce odtažití, těžko to lze ale odhadovat dopředu. „Jsem na to sama zvědavá, myslím si, že větší problém v tom nebude,“ dodává Bielská.