Šéf CERN poděkoval Česku za dvacetiletou spolupráci

Praha – Do Prahy dnes přijel ředitel Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) Rolf-Dieter Heuer. Zavítal sem při příležitosti 20. výročí našeho vstupu do CERN. Heuera pozval bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV). Spolupráci České republiky s evropskou organizací označil za velmi prospěšnou a apeloval na další studenty, kteří mají o vědeckou činnost zájem.

Čeští vědci mají ve Švýcarsku na starosti hlavně největší fyzikální projekt dosavadní historie - detektor ATLAS, který sleduje fyzikální jevy v urychlovači částic, obřím tunelu dlouhém 27 kilometrů. „Ten detektor se částečně testoval a budoval u nás, nainstaloval se v Ženevě a v současné době tady především zpracováváme data,“ vysvětluje ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky na MFF UK Jiří Dolejší.

Ředitel CERN Rolf-Dieter Heuer:

„Za dvacet let členství v CERN se počet výzkumníků z České republiky neustále zvyšoval. Jedna věc je dnes nesmírně důležitá, a to, že naše spolupráce je velmi prospěšná nejen pro Českou republiku. Máme jeden z největších experimentů, které kdy lidstvo provedlo. To veřejnost fascinuje, je důležité k vědě přilákat mladé lidi.“

Heuer povede v Praze přednášku pro studenty a odborníky o takzvaném Higgsově bosonu. Po této hypotetické částici, která hraje klíčovou úlohu při vysvětlení původu hmotnosti ostatních částic, zatím badatelé z CERN marně pátrají. Organizace je ale především spojená se stavbou obřího urychlovače částic. „Naše účast v ústavu je velmi úspěšná a je také velmi kvalitní. Máme asi 200 stabilních spolupracovníků z Česka, z toho je asi třetina studentů. V hodnocení výsledků výzkumů patří mezi nejúspěšnější obor v republice částicová fyzika,“ vysvětlil náměstek pro výzkum a vysoké školství Ivan Wilhelm.

CERN je největší světová laboratoř, která zkoumá mikrosvět elementárních částic. Založena byla v roce 1954. „Roční příspěvek České republiky do CERNu se pohybuje okolo jednoho procenta celého rozpočtu. V letošním roce to bylo 10,66 milionů švýcarských franků (přes 220 milionů korun),“ potvrdil předseda Výboru pro spolupráci ČR s CERN Rupert Leitner.