Věci veřejné chtějí, aby poslanci kolem Peake odešli ze sněmovny

Praha - Předsednictvo Věcí veřejných vyzvalo poslance, kteří se hlásí ke vznikající straně LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake, aby rezignovali na své poslanecké mandáty. Věci veřejné se tak odvolávají na etický kodex, jehož spoluautorkou byla právě Peake. Ustanovení kodexu, jehož spoluautorkou je další z příznivkyň vznikající strany, poslankyně Lenka Andrýsová, podle VV uvádí, že poslanec nesmí za svého funkčního období měnit stranu, za niž byl zvolen. Předsednictvo VV připomnělo, že závěrečná část jejich etického kodexu jasně stanoví, že poslanec „se svým podpisem ztotožňuje s principy tohoto Etického kodexu a zavazuje se jimi řídit“. Dále se zavazuje, že v případě prokázaného porušení tohoto kodexu se vzdá mandátu.

Předsednictvo VV na adresu Peake a Andrýsové:

„Musí si jasně uvědomovat, že svým současným počínáním prokazatelně porušily etický kodex, který samy formulovaly a sepsaly.“


Peake na dotaz ČTK reagovala otázkou, zda předsednictvo VV podobným způsobem vyzvalo k rezignaci na poslanecký mandát někdejšího šéfa poslaneckého klubu strany Víta Bártu. Bárta si pozastavil členství ve straně poté, co byl nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za uplacení svých poslaneckých kolegů. Poslancem však zůstává. 

Podle Dagmar Navrátilové mohou sice VV jednat i hlasovat o porušení Etického kodexu Věcí veřejných či složení poslaneckého mandátu, nicméně zůstává pravdou, že tento etický kodex byl porušován především Věcmi veřejnými. „Vykonávat svůj mandát podle svého nejlepšího vědomí a svědomí – to byla hlavní myšlenka etického kodexu. Ve skutečnosti však výkon mandátu musel být přizpůsoben politickým záměrům, které nebyly jasné a průhledné,“ zdůraznila Navrátilová ve svém prohlášení.

Peake v OVM 22. dubna

"Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, tak složím mandát a odejdu." To jsou slova Karolíny Peake, která řekla před dvěma lety. V Otázkách Václava Moravce (OVM) 22. dubna ale reagovala jinak. Sama Peake k tomu v OVM řekla, že dnes je jiná situace, než byla tehdy. "Já jsem před dvěma lety neměla ani tušení, že budu ve vládě… Já jsem nyní zodpovědná nejenom za svůj poslanecký mandát a za politickou stranu, ale i za tu vládu jako takovou… Svá tehdejší slova nepovažuji za lež, protože zkrátka každá věc má nějaký vývoj… Kdybych odešla z Poslanecké sněmovny a z vlády, nemyslím si, že by ta situace byla o moc jiná."


Věci veřejné přestaly být nedávno vládní stranou, když se strana rozpadla na dvě části. Osmičlenná skupina okolo Peake se zavázala podporovat pokračování nynějšího kabinetu spolu s ODS a TOP 09. Před týdnem při hlasování o důvěře kabinet kromě nich podpořili tři další poslanci z klubu VV, zbytek klubu hlasoval proti pokračování kabinetu. Peake se nyní ze své skupiny pokouší vytvořit novou liberálně orientovanou stranu s názvem LIDEM.