Visegrádská čtyřka vytvoří společnou vojenskou jednotku

Terezín/Litoměřice - Ministři obrany zemí Visegrádské skupiny (V4) se dnes v Litoměřicích podpisem komuniké zavázali do roku 2016 vytvořit společnou bojovou jednotku v rámci Evropské unie. Měla by mít asi 3 000 členů. Ministři plánují také společný výcvik. Chtějí také společně nakupovat vojenskou techniku, což by mělo nákupy zlevnit.

Zatím spíše politická spolupráce zemí visegrádské čtyřky dostane v budoucích letech konkrétní ráz. „Do první poloviny roku 2016 chceme postavit bojové uskupení pro síly Evropské unie. Bude to de facto společná jednotka, která bude míst sílu více než 3 000 vojáků,“ řekl český ministr obrany Alexandr Vondra. Jednotka pod velením Polska by měla již v druhé polovině 2015 mít společné vojenské cvičení. „Je to důležitý signál, že čtyři země ze střední Evropy jsou schopny se tohoto úkolu ujmout, aniž by za nimi stála nějaká evropská velmoc,“ dodal Vondra.

Všechny země podle Vondry chtějí také více komunikovat v oblasti obranného plánování. „Většina zemí se musela uskromňovat v důsledku ekonomické krize, což znemožnilo nebo minimálně zkomplikovalo obranné plánování,“ uvedl. Větší spolupráce, včetně společných nákupů vojenské techniky, může podle Vondry tyto nákupy i zlevnit.

Ministři obrany V4 v Terezíně
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Ministři se také shodli, že po skončení mise NATO v Afgánistánu, kde mají Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko dohromady asi 3 600 vojáků, budou společně pokračovat ve vojenských cvičeních. První společné cvičení země chystají ale už na příští rok, cvičení Steadfast jazz 2013 se má podle Vondry zaměřit na společnou obranu zúčastněných zemí.

Maďarský ministr obrany Csaba Hende připomněl, že země se chtějí věnovat také společnému výcviku svých vojáků. Slovenský velvyslanec v Česku Peter Brňo, který na jednáních zastupoval nově zvoleného ministra obrany, ocenil, že spolupráce zemí V4 dostává kromě politické spolupráce i konkrétní praktickou rovinu. Podle polského ministra obrany Tomasze Siemoniaka je důležité také to, že si země visegrádské čtyřky ujasnily své postoje před vrcholným setkáním NATO v Chicagu. „Náš společný hlas v Chicagu bude jistě velmi dobře slyšet,“ dodal.

Ministři dnes kromě jednání v Litoměřicích navštívili také Národní hřbitov v Terezíně, kde položili květiny.

Vydáno pod