Exekutor mu zablokoval majetek za miliony, dluh prý ale vznikl omylem

Prachatice – Stanislav Žák z Prachatic má kvůli údajnému dluhu 360 korun zaplatit v exekuci přes 18 tisíc korun. Zároveň exekutor podal návrh na obstavení mnohamilionového majetku. Pan Žák ovšem tvrdí, že dluh vznikl nejspíš omylem. Uváděné dluhy za telekomunikační služby jsou z roku 2008, on prý ale ukončil smlouvu už o rok dříve.

Pan Žák v dubnu zjistil, že mu na bankovním účtu chybí přes 18 tisíc korun. V bance mu potom řekli, že jde o exekuční příkaz. Že je proti němu vedena exekuce, se pak oficiálně dozvěděl až za dalších 15 dní. Spolu s tím ale zjistil, že mu budou obstaveny i nemovitosti a strháván důchod. 

Podle mluvčí exekutorské komory Petry Báčové prý na straně exekutora k pochybení nedošlo a všechny listiny byly doručeny správně. Pan Žák ale nikdy nedostal faktury ani rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o dlužné částce – podpis na doručence je prý falešný, což může doložit několika dalšími podpisovými vzory. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Teď musí Stanislav Žák dokázat, že jeho dluh ve skutečnosti neexistuje. „Mohu panu Žákovi poradit jediné – aby byl aktivní. To znamená, aby okamžitě podal odpor,“ uvedl mluvčí ČTÚ František Malina. 

Podobným situacím by měla zamezit novela exekučního řádu, která začne platit v červnu. Člověk by měl totiž nově dostat varování, že vůbec něco dluží, až pak budou moci nastoupit exekutoři.