Prahou prošel průvod za legalizaci marihuany

Praha - Centrem Prahy prošel už popatnácté pochod za legalizaci marihuany. Odstartoval na Karlově náměstí a za hudebního doprovodu se vydal přes Václavské náměstí a Vinohrady na Žižkov. V parku Na Parukářce se do večera konají happeningy, na dvou podiích je hudební produkce a účastníci se mohou občerstvit u mnoha stánků, které nabízejí mimo jiné konopné výrobky. Na programu byly rovněž diskuze s politiky a přednášky. Na bezpečnost sedmi tisíc účastníků dohlíželo několik desítek policistů, zasahovat ale nemuseli. Akce Million Marihuana March se koná ve 164 městech po celém světě.

Účastníci akce se začali na největším pražském náměstí scházet již dlouho před začátkem pochodu. Mnozí nesou hesla podporující konzumaci marihuany nebo zeleno-žluto-červené vlajky. Stejně jako loni převládá uvolněná nálada a nejsou hlášeny incidenty. Průvod podpořila i Strana zelených a Česká pirátská strana, které mají i své informační stánky v parku Parukářka. Součástí pochodu centrem Prahy bylo poprvé živé vystoupení kapely na jednom z doprovodných vozů. 

„Je nepřípustné, aby politici i odborníci trvali na tom, že dovážená či v licencovaných pěstírnách produkovaná marihuana bude legální léčivo, ale pacientem či seniorem na zahrádce vypěstovaná kytka konopí bude i nadále nelegální a nebezpečná droga, za jejíž pěstování bude hrozit trestní postih,“ uvedl k legalizaci léčebného konopí Robert Veverka, předseda sdružení Legalizace.cz.

Čeští zastánci legalizace konopí se na akci organizované občanským sdružením Legalizace.cz počátkem května setkávají pravidelně, letošní protest je již patnáctý v řadě. Jeho účastníci chtějí podpořit pěstování konopí pro léčebné a „rekreační“ účely. Marihuana je podle všeho nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumů ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.

Během dne se v parku vystřídalo několik tisíc lidí. Jejich počet se zmenšil po odpoledním dešti, podle pořadatele akce Roberta Veverky zde v jednu chvíli bylo přibližně 10 000 lidí. Policisté museli řešit několik stížností občanů, celkově však policejní mluvčí akci označila za „tradičně bezproblémovou“. „Akce se koná do 21:30, poté vyzveme přítomné k odchodu,“ sdělil Veverka. Protestní večer zakončí hudební produkce v několika spřízněných klubech, například v bunkru pod Parukářkou.

Spíš než o protest šlo o koncert pod širým nebem. Hlavní heslo účastníků - legalizujte marihuanu pro lékařské, ale i takzvaně rekreační účely - budí kontroverze. Pořadatelé hájí obě varianty - povolení pěstování několika rostlin by podle nich přineslo omezení černého trhu a pomohlo by právě i nemocným. Ti totiž teď mají marihuanu, která pomáhá zmírňovat projevy mnoha onemocnění, strach pěstovat. K vládnímu návrhu, který by měl povolit léčebné přípravky z marihuany, mají ale výhrady. Nelíbí se jim, že by se omezil pouze na certifikované pěstitele a prodejce. "Nás překvapuje a mrzí, že součástí toho návrhu není možnost, aby si lidé mohli pár rostlin pěstovat sami. Bude už existovat argument máte marihuanu v lékárnách, jděte a kupte si ji," řekl Veverka.