Budou peníze na vězně? Kalousek o Pospíšilově požadavku pochybuje

Praha - Bobtnajícím českým věznicím přibývají vězni, ale docházejí peníze. Podle ministerstva spravedlnosti vystačí asi do půlky června. Pokud pak finance nepřijdou, hrozí podle Pospíšilova úřadu zhoršení bezpečnosti. Resort spravedlnosti tak pro Vězeňskou službu chce od ministerstva financí skoro 940 milionů. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má ale ohledně požadavku ministerstva spravedlnosti pochyby. Při sněmovních interpelacích tento týden poukázal na to, že služba loni zvýšila počet zaměstnaneckých míst, které ale nebyly obsazeny. Otazníky budí podle Kalouska také poměr mezi počtem zaměstnanců a počtem vězňů.

Třeba v Rapotické věznici odhadují, že peníze budou stačit zhruba do konce května. Pak už bude chybět na jídlo, oblečení vězňů i energie. „Pokud by věznice peníze nedostala, znamenalo by to velké riziko a ohrožení bezpečnosti,“ podotkl ředitel věznice Pavel Ondrášek.

Vězni také musí jíst

Podobně jako v Rapoticích jsou na tom i v dalších českých věznicích – řady vězňů houstnou, peněz ale nepřibývá. „Krátí se, kde se může, ale opravdu už nejsou další oblasti, kde bychom mohli ještě brát, protože samozřejmě jíst vězněné osoby musí, musí dostávat vodu, energii, musí být někde střeženi,“ konstatovala mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Počet vězňů se rychle blíží ke 24 tisícům, některé věznice jsou přeplněné až o třetinu. „Žádná rezerva už není, opravdu je ta situace velmi kritická. Vězeňská služba se vystavuje zvýšenému napětí ve věznicích, a tudíž vlastně zhoršené bezpečnostní situaci celkově,“ řekla Petra Hrubá, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Vězni
Zdroj: ČT24

Kalouskovi se počínání Vězeňské služby nezamlouvá

O zvýšení rozpočtu vězeňské služby měla jednat vláda minulou středu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale návrh zatím stáhl. Kalousek uvedl, že vláda loni souhlasila se zvýšením počtu pracovníků Vězeňské služby celkem o 541 lidí, služba je ale zřejmě nepotřebovala. „My jsme na to rozpočtovali rozpočtové prostředky a ono tam zůstalo 574 míst neobsazených,“ poznamenal ministr.
   
Vězeňská služba je podle něho jediným bezpečnostním sborem, v němž v posledních letech rostl počet zaměstnanců. „Uvědomuji si tíživou situaci z hlediska počtu zalígrovaných. Nejsem si jenom jist, zda je úplně běžné, že je 2,3 zaměstnance na jednoho vězně,“ řekl Kalousek. Ministerstvo spravedlnosti by podle něho mělo provést ve Vězeňské službě prověrku s cílem její reorganizace.

Reportáž Terezy Kručinské a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo chce pro věznice od resortu financí celkem 938 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. „Snaha ministra financí je v současné době hledat úspory v ministerstvech a ve státních úřadech, nicméně konkrétní stanovisko bude panu ministru spravedlnosti sděleno na úrovni vlády,“ prohlásil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Ani kdyby se české věznice téměř miliardové injekce dočkaly, nevylučuje ministerstvo spravedlnosti, že to bude stačit. Už na podzim by mohlo chtít dalších 182 milionů korun.