ÚOOZ zatkl bývalého Mrázkova spolupracovníka Svobodu

Praha – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v těchto dnech zadrželi Vladimíra Svobodu – jednoho ze spolupracovníků zavražděného podnikatele Františka Mrázka. V jaké souvislosti byl Svoboda zadržen, zatím útvar nechce kvůli dosud probíhající utajované akci oznámit. Spadeno má však na více osob. Svoboda, dříve vystupující pod jménem Nešpůrek, nyní pracoval na odboru správy majetku Českých drah a vyšetřovatelé ho zatkli přímo v tamější budově.

Vladimír Svoboda (pův. Nešpůrek) byl znám především z mise v Afghánistánu, kde před deseti lety velel četě střežící českou polní nemocnici. Nyní pracoval na Regionální správě majetku ČD, kde ho vystopovala policie a zadržela. K akci se však prozatím nechce blíže vyjadřovat a slibuje, že podrobnosti i důvod zatčení sdělí v nejbližších dnech. „Jde o počátek rozsáhlé policejní realizace, k níž přineseme informace až příští týden,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zadržení zřejmě nesouvisí s nynější činností v Českých drahách. Svoboda má totiž pestrou hlavně minulost. Ještě s původním jménem pracoval v 90. letech u policie, kde si vysloužil první stíhání kvůli údajnému vydírání. Soud ho tehdy ale osvobodil. Posléze vyměnil policejní uniformu za vojenskou a jako voják odjel do Afghánistánu.

  • Dům Svobody ve středočeských Úvalech zdroj: ČT24
  • Vladimír Svoboda během mise v Afghánistánu zdroj: ČT24

Policie ho dlouhodobě sledovala kvůli častým kontaktům se šéfem podsvětí Františkem Mrázkem. Tyto styky ho následně připravily o post ve vedení CzechInvestu. Už pod novým jménem působil ve vedení pražské Technické správy komunikací a nyní v Českých drahách. „Byl v administrativě zaměstnaný, neměl však žádnou souvislost s podepisováním smluv,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Podle detektivů bude zatčení lidí kolem podnikatele Svobody jednou z největších policejních akcí tohoto roku. I kvůli tomu je prozatím přísně utajovaná. Soudy už nicméně rozhodují o uvalení vazeb.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Uložit

Uložit

Uložit