ČSSD chce lepší ochranu pro ty, co se brání před zloději

Praha – ČSSD chce navrhnout zákonnou úpravu, která by v budoucnu lépe chránila lidi, kteří brání sebe nebo svůj majetek před zloději. Podle sociálních demokratů zákon až dosud nadržuje spíše osobám páchajícím trestný čin (event. přestupek) než osobám postiženým.

ČSSD argumentuje tím, že si zloděj svévolně vybírá čas a místo, kde bude krást, kdežto postižený člověk je donucen reagovat v časovém presu. „Jde o to, aby ten, který má zlomek vteřiny na rozhodnutí, jak se bude bránit, je překvapen… nebyl v mnoha případech postižen za to, že to vyhodnotil tak, že je potřeba se bránit,“ informoval poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

Debatu o právním postavení lidí, kteří se brání proti zlodějům, rozvířil mezi sociálně demokratickými poslanci nedávný případ z Chotěbuzi na severu Moravy; majitel jednoho ze zdejších domů vystřelil kuší po skupince lidí, které pokládal za zloděje. Šíp z kuše jednoho z mužů zasáhl do hlavy a ten ve čtvrtek zemřel.

K podobnému případu došlo v roce 2009 v Ivančicích u Brna. Majitel sběrných surovin Karel Bašta tehdy střílel na auto, ve kterém zloději ujížděli, a dva lidi zranil. Dostal šestiletý trest. Petici za jeho propuštění tehdy podepsaly tři tisíce lidí. Prezident mu nakonec loni v březnu zbytek trestu prominul.

Reportáž Jiřího Loučky a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)