První květnový víkend - druhá vlna otevírání památek

Praha – O prvním květnovém víkendu začíná na řadě tuzemských památek další fáze sezony, kromě víkendu jsou tak návštěvníkům otevřené i ve všední dny. Redakce ČT se zaměřila na místa, která mají letos premiéru, jsou po dlouhé rekonstrukci znovu otevřené nebo hlavnímu turistickému zájmu prozatím unikají. Mezi nově zpřístupněné objekty patří např. zámek Radíč na Sedlčansku. Návštěvníky přivítají nové prohlídkové trasy třeba ve Žlebech a na zámku Červené Poříčí.

Na území ČR je 40 tisíc kulturních památek a o kulturním bohatství svědčí i návštěvnost. Loni si jen státní památky prohlédlo celkem 4 a půl milionu lidí. Nejoblíbenější hrady, mezi nimi ten Pražský, Český Krumlov, Hlubokou, Lednici nebo Karlštejn zvládne ročně navštívit i 300 tisíc za rok. Rozhodování o tom, kam vyrazit, ale od letoška stíží nově otevřené hrady nebo u těch stávajících unikátní a dosud opravované části. „Daří se postupně obnovovat a otevírat nejen celé památky, ale třeba jen i jejich části, které nebyly zatím přístupné veřejnosti,“ říká mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová.

První turistickou sezónu zažije zámek Radíč ležící nedaleko Sedlčan. Barokní stavba hned při svém otevření vychází vstříc hlavně rodinám s dětmi – nabízí elegantně zařízený budoár pro princezny a zároveň dětskou zbrojnici. „Jak dospělý, tak dětský návštěvník se může nejen dívat a poslouchat průvodce, který je u nás vždy v historickém kostýmu, ale taky se může exponátů dotýkat, ochutnává, naslouchá,“ uvedla kastelánka Lenka Šíchová.

Zámek Žleby na Kutnohorsku sice na rozdíl od Radíče už pár sezón jako turistický cíl funguje, letos vůbec poprvé ale původně vybavené západní křídlo, které kdysi sloužilo výhradně k bydlení knížecí rodiny. Kromě toho na turisty čeká další novinka, kterou je barokní Andělská chodba, i úplně nové prohlídkové trasy. Loni začala rekonstrukce střechy a fasád zámku za 35 milionů korun. Rozsáhlé opravy skončí příští rok, probíhající práce ale prohlídkové trasy nijak neomezují.

Kamery ČT se v pátrání po zajímavých vydaly také na západ Čech. Zámek Červené Poříčí bude letos otevřený každý víkend a svátek v červenci. Na otevření nejdochovalejší části zámku, tedy zámecké kaple, si ale budou muset návštěvníci ještě rok počkat. I tak ale nabídne řadu stavebních i interiérových skvostů. Zámek se díky zatím patnáctileté rekonstrukci stále proměňuje a návštěvníkům se tak otevírají každým rokem další prostory.

I na jižní Moravě lze vyhledat unikátní stavbu, která zatím není tak známá. Ukrývá se přímo v srdci Národního parku Podyjí.  Ke zřícenině Nový hrádek musí zájemci dojít 3 kilometry pěšky, poté se jim ale naskytne pohled na malebnou zříceninu malebnou zříceninu ukrytou uprostřed lesů. Starý hrad, který sloužil jako pohraniční pevnost, dobyli Švédové v roce 1645 a od té doby zůstal pozornosti lidí schován. Je to nedotčená příroda, která je spojená se středověkou stavbou. Ojedinělé místo, symbióza přírody a kulturní památky, krásně zachovaná, charakterizovala kastelánka Miroslava Janíčková.

Ve vlastnictví státu je zhruba dvacetina ze všech památek, zbytek patří krajům, městům nebo soukromníkům. Nejznámější a největší tuzemské památky však patří právě státu, který vlastní přes sto hradů a zámků.