Česko počká se žalobou o peníze z MUS na soud s manažery

Praha - Česko počká s civilní žalobou, ve které by se stát domáhal části peněz zadržených švýcarskými úřady v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), až jestli se proces spojený s privatizací hnědouhelné firmy bude konat. Napsal to dnes internetový deník Insider. Vláda se rozhodla žalobu zatím nepodávat mimo jiné kvůli obavě, že by se stát pravděpodobně musel v případě neúspěchu švýcarské obžaloby v budoucnu podílet na odškodňování nyní stíhaných manažerů firmy, napsal server.

Švýcarský soud vrátil v polovině dubna spis v kauze manažerů MUS tamní prokuratuře k doplnění. Kvůli podezřelé privatizaci MUS švýcarské úřady stíhají šestici českých manažerů a jednoho Belgičana. Prokuratura má na odstranění formálních nedostatků čas do poloviny června. „Příslušné podání, kterým by Česká republika uplatnila své civilněprávní nároky v této věci, je hotové a připravené. S ohledem na poslední vývoj událostí a míru nových informací, které se České republice podařilo získat, je nyní dolaďována přesná strategie týkající se jeho podání,“ potvrdil Insideru vyčkávací taktiku mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Pokud by švýcarský soud žalobu nepřijal, nebo obviněné manažery nakonec osvobodil, spustili by podle serveru právní bitvu o odškodnění za zabavené miliardy korun. „Pokud by se teď Česká republika přihlásila jako poškozený subjekt, je pravděpodobné, že by i ona nesla břemeno odškodnění v případě neúspěchu švýcarské obžaloby. A tam půjde o miliardy,“ uvedl pro Insider zdroj obeznámený se současným postojem českých úředníků.

Mostecká uhelná společnost
Zdroj: ČT24

Důkazů pro žalobu není dost

Vyčíslení škody za českou stranu se přitom opírá právě o stanovisko švýcarské prokuratury, potvrdil mluvčí Jakob. A podle serveru je právě v pasáži o údajné škodě v přepočtu 3,5 miliardy korun, která měla být při prodeji státního podílu MUS způsobena České republice, obžaloba důkazně málo vyztužená.

Švýcarská prokuratura původně uzavřela vyšetřování privatizace MUS už v březnu 2009, soud obsáhlou žalobu studoval od loňského září. Mezi hlavními aktéry podezřelých operací byli někdejší ředitel dolů Antonín Koláček, česko-švýcarský podnikatel Jiří Diviš nebo Belgičan Jacques de Groote, bývalý vysoký manažer Mezinárodního měnového fondu (MMF) a pozdější šéf skupiny Appian Group, která prostřednictvím švýcarské společnosti Investenergy S.A. v letech 1997 až 1999 postupně skupovala akcie MUS a později převáděla na jiné subjekty.

Česká policie vyšetřovala podezření, že MUS byla ovládnuta pomocí peněz, které měla povinně odkládat na rekultivace. Právě část těchto miliard údajně odešla do zahraničí. V létě 2008 ale policie případ odložila.