Levicové strany si od března polepšily o 15 křesel

Praha - Podpora Věcí veřejných klesla pod hranici jednoho procenta. ČSSD a KSČM by naopak podle agentury STEM nyní získaly ve sněmovně silnou ústavní většinu 138 hlasů. Poslance by si udržely ještě třetí ODS a čtvrtá TOP 09. Lidovcům by k návratu do sněmovny scházely dvě desetiny procenta. Průzkum se uskutečnil od 18. do 29. dubna, zúčastnilo se jej 1 084 lidí.

Podle STEMu výrazně získala levice, zejména KSČM, a ztratily vládní strany: „Obraz preferencí je na konci dubna nesen především protestními hlasy a odráží patrně atmosféru kolem odborářské demonstrace.“

ČSSD si v porovnání s březnovým průzkumem polepšila o čtyři křesla a měla by jich 92. Komunisté by získali navíc dokonce 11 mandátů k březnovým 35. Svou ústavní většinu z předminulého měsíce, kdy měly 123 hlasů, tak obě levicové strany vylepšily o 15 křesel. Opozice už má nyní ústavní většinu v Senátu. ODS si naopak pohoršila o sedm křesel na aktuálních 42, což je přibližně současná síla TOP 09 ve sněmovně. Tato strana by podle průzkumu v porovnání s březnem o tři poslance přišla, měla by jich jen 20.

Martina Lustigová (ČT):

„Předčasné volby nejsou v dohledu a řádné jsou až v roce 2014. Do té doby je ještě daleko… Pokud by ČSSD byla vítězem voleb, je také otázka, s kým by chtěla sestavovat vládu nebo o koho by se chtěla opřít v případě tiché podpory. Je také možné, že uspějí menší středové strany… v tuto chvíli není nic jisté, byť takový průzkum vypadá velmi jasně.“

ODS je na tom nejhůř od loňského dubna

V žebříčku preferencí si ČSSD polepšila ve srovnání s březnem o téměř dva procentní body na 26,1 procenta, a vrátila se tak na únorovou úroveň. Komunisté dosáhli se 14 procenty svého nejlepšího výsledku za poslední rok. ODS má 11,9 procenta a je na tom naopak nejhůř od loňského dubna, stejně jako TOP 09. Její preference se stejnou ztrátou jako u ODS klesly na 6,8 procenta. Lidovci se drželi těsně nad tříprocentní hranicí. Následovaly Strana zelených s 2,5 procenta, ZEMANOVCI s 2,2 procenta, Suverenita s 1,1 procenta a až poté Věci veřejné s 0,9 procenta.  

Komentář analytičky Martiny Lustigové (zdroj: ČT24)