Studenti si stěžují na těžkou maturitu z matematiky, úředníci to prověří

Praha - Úředníci prověří maturitní test z matematiky. Studenti i školy totiž tvrdí, že byl výrazně těžší než loni. Pokud se výtky prokážou, výsledky se přepočítají a děti nebudou poškozeny, ubezpečil mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Petr Habáň. Proti testu z matematiky v těžší verzi se zvedla vlna kritiky, podle učitelů bylo na tak náročné příklady málo času.

„Test je sestaven pro špičkové a nadmíru talentované studenty gymnázií. Proto bych chtěl požádat o sestavení nezávislé a objektivní komise, která by posoudila standardizaci testu,“ uvedl ředitel pražského Gymnázia Jana Nerudy Juraj Liška, jehož škola skončila loni při státních maturitách na druhém místě. Test už prý konzultoval s dalšími řediteli prestižních pražských škol, například soukromého gymnázia PORG nebo Gymnázia Jana Keplera, na nedostatek času a nezvykle formulovaná zadání příkladů si prý stěžují také.

„Po skončení pátečního testu z matematiky za mnou studenti přišli a byli psychicky naprosto rozhozeni. Tvrdili mi, že takto těžký maturitní test nikdy nepsali, že se to nedalo stihnout,“ uvedla učitelka matematiky Pavlína Mojžíšová z pražského Gymnázia Nad Kavalírkou. Proti příliš těžkému testu z matematiky se začali studenti šikovat i na sociální síti facebook, své výtky shrnuli také v otevřeném dopisu Cermatu, který dosud podepsalo přes tisíc školáků, pedagogů a rodičů.

Srovnávní by mělo být hotové do týdne

„Pokud by skutečně bylo prokázáno, že testy byly těžší než ty loňské, nebudou letošní maturanti poškozeni a výsledky budou přepočítány,“ sdělil mluvčí Cermatu Habáň. Po skončení testů se prý podle výsledků studentů ověřuje, zda byl test „způsobilý“ a srovnatelný s minulým ročníkem. Toto srovnání by mělo být hotovo do příštího týdne.

Ředitelé škol ale poukazují i na to, že po letošní zkušenosti si děti příští rok jen těžko vyberou těžší verzi testu. Testy v lehčí variantě prý byly výrazně snazší, a maturanti tak nebudou chtít zbytečně riskovat. Těžší maturity si letos zvolila čtyři procenta z celkem 103 000 maturantů. Oproti minulému roku přibylo také zájemců o matematiku. Zatímco loni si jako druhý povinný předmět vybralo počty 40 procent studentů a zbytek maturoval z cizího jazyka, letos si vybralo matematiku 44 procent žáků.