ČSSD: Po volbách placenou nemocenskou opět zavedeme

Praha - Problematiku prvních tří dnů nemoci nevyřeší podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha soud, ale volby a nová vláda. Pokud sociální demokraté příští volby vyhrají, budou podle něj první tři dny nemoci opět placené. ČSSD chce návrh o proplácení prvních tří dnů nemoci předložit ještě do voleb. Škromach tak reagoval na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh ČSSD na zrušení třídenní neplacené nemocenské.

„Myslím, že tohle soudy nevyřeší, tyto věci řeší volby a vlády a je to politické rozhodnutí. Po příštích volbách budou první tři dny placeny, pokud vyhraje sociální demokracie a bude mít sílu tuto změnu prosadit,“ řekl ČT místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Nález soudu podle něj může vést i k vyšší aktivitě odborů a většímu tlaku zaměstanců. „Je normální, že člověk nemůže pobírat plnou mzdu, ale určité finanční minimum by dostat měl. Konečně každý si celý život povinně platí nemocenské pojištění právě pro případ, že onemocní,“ dodal stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath.   

Předseda KSČM Vojtěch Filip nález Ústavního soudu respektuje, bude ale dělat vše proto, aby se situace změnila. Řešením je podle něj novela zákona. „Nesouhlasím s odůvodněním, protože ÚS v podstatě udělal z pojišťovacího principu princip daňový. Takový zákon nikdy v Poslanecké sněmovně a Senátu přijat nebyl,“ řekl ve Studiu ČT24. Soudce zpravodaj Miloslav Výborný pak podle něj nemá pravdu, když uvedl, že byl zrušen pojistný princip: „Není podstatné, kdo platí pojištění, jestli zaměstanec nebo zaměstnavatel. Tady ho platí zaměstnavatel.“ Minimální mzda je navíc podle Filipa tak malá, že pokud nebude první tři dny nemoci zaměstnanci nic placeno, dostane se v podstatě pod životní minimum.

Rozhodnutí soudu překvapilo i vládní TOP 09. „Argumenty, které padly při vyhlášení nálezu, jsou ale poměrně jednoznačné. Jsem velmi rád, že se nálezem Ústavního soudu potvrdilo, že nový koncept, který platí od roku 2009, je správný,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Stát má podle něj poskytovat základní sociální zajištění, nikoliv však plnou náhradu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) spočetl jeho úřad snížení nákladů na výplaty nemocenské zhruba na miliardu a půl. „Nevylučujeme i víc - samozřejmě to demotivuje k prodlouženým víkendům pod záminkou nemocenské… Jsem velmi rád, že ten verdikt zazněl tak, jak zazněl,“ poznamenal.

Usnesení přivítal i premiér Petr Nečas (ODS). Opatření podle něj funguje „ve většině vyspělých evropských zemí“ a v Česku přispělo k omezení zneužívání nemocenských dávek i k úbytku krátkodobé nemocnosti. „Její míra u nás klesla po zavedení změn v nemocenském systému na úroveň běžnou v Evropě. Předtím byla jedna z nejvyšších, aniž k tomu byl racionální důvod,“ podotkl. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury se verdiktem soudu potvrdily předpoklady, že zákon je v souladu s ústavou. „Myslím si, že sociální demokraté by měli svůj politický program prosazovat ve sněmovně a v Senátu, ne prostřednictvím Ústavního soudu. Oni velmi často, když prohrají hlasování, tak hned běží a podávají stížnost k Ústavnímu soudu,“ řekl ve Studiu ČT24.   

Výdaje na dávky v nemoci v posledních letech klesají. Ubývá také dnů, které nemocní zaměstnanci stráví v pracovní neschopnosti. V průměru ale lidé zůstávají doma déle než dřív. Před zavedením takzvané karenční doby, kdy se v prvních třech dnech nemocenská nevyplácí, trvala pracovní neschopnost průměrně 35 dní. Do konce letošního prvního čtvrtletí se podle České správy sociálního zabezpečení protáhla zhruba o osm dní.