Výbor o vydání poslance Chaloupky k trestnímu stíhání opět nerozhodl

Praha - Sněmovní výbor opět přerušil debatu o případném vydání poslance Otto Chaloupky (VV) k trestnímu stíhání pro podezření z korupce. Členové výboru chtějí od policie další údaje, výbor chce rozhodnout začátkem června, aby o případném vydání mohli poslanci hlasovat už na červnové schůzi. Policie Chaloupku podezírá z přijetí úplatku, bývalý asistent Vratislav Vařejka mu musel vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svou práci. Chaloupka ale uvádí, že šlo o domluvu a peníze sloužily na předvolební kampaň. Podle šéfa výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce zřejmě policie stíhat i asistenta kvůli poskytování úplatku.

Dnešního jednání se zúčastnil i Chaloupka, který členy výboru seznámil se svým stanoviskem – cítí se nevinen. „Bohužel vnímám jako velmi pravděpodobné, že Vařejka měl od počátku naší spolupráce v úmyslu zdiskreditovat moji osobu, neboť si zřejmě již od našeho prvního setkání pořizoval nahrávky všech našich rozhovorů,“ uvedl poslanec v písemném stanovisku. Zveřejněné části nahrávek podle něho neposkytují přesný obraz událostí.

Policisté už museli výboru vysvětlovat prodlevu od vyšetřování případu po podání žádosti sněmovně. Policie podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) například uvedla, že musela zajistit posudek pravosti nahrávek a vyšetřovatel musel vést několik konzultací se státním zástupcem. Teď chce výbor znát podrobnosti o pokynu policejního prezidenta, podle kterého věc nevyšetřovalo příslušné místní oddělení policie v Hodoníně, ale specializovaný útvar v Brně. „Kdyby se ukázalo, že to vyšetřuje nepříslušný orgán policie nebo že tam bylo nějaké zvláštní vyšetřování s ohledem na to, že je Otto Chaloupka poslanec, tak by to na rozhodování výboru mělo vliv,“ uvedl jeho člen Stanislav Křeček (ČSSD). 

Rozhovor se členem mandátového výboru Stanislavem Křečkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Chaloupka patří k těm poslancům Věcí veřejných, kteří i po rozpadu strany zůstali věrni vedení kolem předsedy Radka Johna. Přesto při hlasování o důvěře podpořil vládu spolu se skupinou kolem vicepremiérky Karolíny Peake, která zakládá novou stranu.