Čeští vědci rozklíčovali příčinu neplodnosti mužů

Praha - Čeští vědci z Ústavu molekulární genetiky zjistili, proč jsou někteří muži neplodní. Za omezením a někdy i úplným zastavením tvorby jejich spermií stojí často genetické poruchy. Pohlavní chromozomy se při nich nesprávně spárují a tím tak zastaví tvorbu spermií.

Až 15 procent párů nemůže mít děti. V polovině případů za to mohou muži – jejich tělo není schopné vyrobit dostatečný počet kvalitních spermií. U někoho za to může nemoc, kouření, léky, u jinak zdravých jedinců se ale příčina někdy nenajde. Vysvětlení našli čeští vědci až teď a pomohly jim k tomu laboratorní myši, konkrétně jejich neplodní samci. Že něco není v pořádku, zjistili vědci díky vážení varlat. „Nižší váha varlat vypovídá o tom, že se něco děje s tvorbou spermií, “vysvětlil David Homolka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Neplodní samci mají totiž poruchy v párování běžných chromozomů pohlavních buněk. U zdravé buňky jediné chromozomy, které se nepárují, jsou pohlavní chromozomy X a Y. Nesprávné párování tvorbu spermií zastaví. Lékaři je pak v mikroskopech hledají marně.

Příroda se tím vlastně brání - když nevzniknou pohlavní buňky, nemohou vzniknout potomci. Těm by totiž jinak hrozily vážné genetické poruchy, podobné třeba u lidí Downovu syndromu. „Je to vlastně takový ochranný mechanismus, aby se genom toho druhu nezaplevelil,“ vysvětluje Jiří Forejt z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Vědci se teď chtějí zaměřit na to, jak neplodnost mužů ovlivňuje dědičnost ze strany jejich matek nebo otců. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)