IZIP končí - ministerstvo se rozhodlo „neprotahovat agónii“

Praha - Internetový projekt zdravotních knížek IZIP bude do prázdnin ukončen. Dnes se na tom dohodli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS). Projekt IZIP byl dlouhodobě kritizován, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do něj za deset let vložila 1,8 miliardy korun s DPH.

Heger po jednání s Nečasem řekl, že je s výsledkem spokojen. „Shodli jsme se, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve VZP nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě,“ uvedl ministr. VZP bere dohodu na vědomí a nebude ji zatím komentovat, uvedl její mluvčí Jiří Rod. Ministra mrzí, že projekt, do kterého byly před deseti lety vkládány velké naděje a který stál české daňové poplatníky tolik peněz, končí neúspěchem. „I tak ale věřím, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví, která ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění,“ dodal Heger.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně Heger a Nečas vyzvou správní radu VZP, aby podpořila dohodu, že pojišťovna s projektem IZIP skončí. Heger k tomu vyzve členy za stát a TOP 09, premiér Nečas osloví členy za ODS. „Ministerstvo zdravotnictví technické detaily ukončení IZIPu neřeší, to je věc managementu VZP,“ uvedl Sršeň. Dodal, že po vyhodnocení pilotních projektů ministerstvo zjistilo, že IZIP skutečně nefunguje, a rozhodlo se „neprotahovat agónii“. 

Správní rada VZP má 30 členů - deset do ní poslala vláda, 20 sněmovna podle zastoupení stran. Zástupci opozice i Věcí veřejných měli k projektu výhrady. „Nechápu, proč to trvalo tak strašně dlouho, díky jejich váhání a přešlapování, které trvalo roky, jsme zbytečně vyhodili více než jednu miliardu z peněz zdravotní pojišťovny, “ podivil se poslanec David Rath (ČSSD). 

Mluvčí IZIP Martina Klapalová uvedla, že informaci o skončení projektu zaznamenali, o ukončení projektu nicméně zatím nikdo nejednal. „Pro nás je směrodatné stanovisko VZP, která je naším partnerem,“ uvedla Klapalová. „Projekt v současnosti dál běží beze změn a počet záznamů v elektronických zdravotních knížkách pokořil hranici 200 milionů,“ dodala. 

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje VZP a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci. Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (nyní poslanci Evropského parlamentu) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz IZIPu začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.

Zakladatelé IZIPu: Jeho ukončení není správné

Ouzký i Canbrnoch dnes uvedli, že projekt IZIP byl užitečný. Jeho ukončení podle nich není správné. „V každém případě si myslím, že toto rozhodnutí je špatné,“ uvedl Ouzký. Podle Cabrnocha elektronické knížky sloužily 2,5 milionu pacientů, kteří v nich měli uloženy informace o svém zdravotním stavu, výsledcích vyšetření nebo platbách pojišťovně. „Jsem přesvědčen, že projekt byl velice užitečný,“ doplnil.    

Terčem kritiky se v minulosti stala hlavně cena projektu a jeho financování. Podle kritiků je projekt nefunkční, protože lékaři EZK nevyužívají. „Lépe pozdě než nikdy,“ reagoval na dnešní rozhodnutí prezident České lékařské komory Milan Kubek. „V projektu se utopily dvě miliardy a nepřinesl žádný užitek,“ dodal. Kubek se však obává, že IZIP zcela nezanikne, pouze se přerodí v projekt elektronických zdravotních knížek a bude pokračovat dál. Záležet podle něj nyní bude na rozhodnutí správní rady VZP, jejíž členy slíbil ministr obměnit.

VZP loni pořizovala za milion další akcie společnosti IZIP. Vlastní jich 51 procent. Sama ale rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích je potřeba dvoutřetinová většina. Zbylých 49 procent akcií držela neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na kterou své akcie Cabrnoch, Ouzký i další akcionáři převedli. Podle médií loňský audit ve společnosti IZIP ukázal, že firma je jen prázdná schránka, přes kterou tečou peníze do dalších firem, konkrétně MD Access a Uniqsol. V nich jsou prý stejní lidé jako ve firmě IZIP. 

Vydáno pod