Matka dostala za vraždu čtyř dětí doživotí, u soudu zkolabovala

Hradec Králové - Žena dnes dostala za vraždu svých čtyř dětí doživotí. Po vynesení rozsudku ale v soudní síni zkolabovala, soud proto jednání předčasně ukončil. Rozsudek tedy zatím není pravomocný, strany se k případnému odvolání nemohly vyjádřit. K tragédii došlo loni v září v Širokém Dole na Svitavsku. Doživotí navrhovala i státní zástupkyně, obhájce naopak chtěl zproštění obžaloby. Sedmatřicetiletá Romana Z. u Krajského soudu v Hradci králové opakovaně prohlásila, že si ze svého života vybavuje pouze útržky vzpomínek. Údajně si nevzpomíná na své děti či partnera.

Žena zkolabovala poté, co ji soudce vyzval, aby se k rozsudku vyjádřila. Spadla na zem a nekomunikovala s okolím. Předseda senátu Miroslav Mjartan proto přivolal záchrannou službu a jednání ve věci ukončil. Záchranáři ženu převezli do nemocnice. Podle mluvčího záchranářů Libora Senety žena zřejmě z velkého rozrušení krátce ztratila vědomí. „Při předání lékařům v nemocnici byla při vědomí,“ dodal. Soud nyní zváží, jak bude dál postupovat. „Buď doručí písemný rozsudek stranám a pak následuje osmidenní lhůta k podání odvolání, případně znovu předvolá obžalovanou, státní zastupitelství a senát a udělí slovo k vyjádření se k opravným prostředkům,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová, která pro ženu požadovala doživotí.

Podle obhájce obžalované Bohumila Budínského je to naprosto netypická a nečekaná situace: „Přiznám se, že já sám v této chvíli nevím, jak se bude dál postupovat. To je záležitost, která se právníkovi stává jednou za život.“ Novinářům ale řekl, že byl připraven podat s klientkou proti rozsudku odvolání.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Soud dospěl k tomu, že důkazy bylo prokázáno, že ona je tou pachatelkou, ač se to snaží vytěsnit z paměti či si na to nechce vzpomenout,“ řekl Mjartan při vynesení rozsudku. Obžalovaná podle něj své děti zavraždila velmi brutálním způsobem. Dvě z nich musely před smrtí několik minut snášet bolest, jedna z dcer se útoku dokonce bránila. Doživotní trest uložil s ohledem na to, že se jedná o zcela mimořádný případ, při kterém obžalovaná využila bezbrannosti dětí, které jí důvěřovaly. V podezření byl i partner matky dětí, to se ale podle senátu nepotvrdilo.

Podle obžaloby žena 2. září 2011 napadla v rodinném domě postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Tři děti zabila nožem. Čtvrté udusila. Následně se pokusila spáchat sebevraždu, na místo však dorazili policisté a zdravotníci, kteří ji zachránili.

„Já vůbec nevím, pro mě to je neskutečné a nepochopitelné, nedovedu si představit, že bych někdy někomu ublížila, natož děckám,“ řekla žena před soudem. Podle znalců chtěla kvůli problémům v osobním životě spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu, kdy kromě sebe chtěla zabít i své nejbližší. Posudky ale neprokázaly, že trpí duševní poruchou. Ztrátu paměti pak podle nich jen předstírá. 

V českých věznicích si doživotní trest odpykávají pouze dvě ženy

Od roku 1990 je to v ČR třetí doživotní trest uložený ženě. Ve vězení si ho nyní odpykává Dana Stodolová. Spolu se svým manželem Jaroslavem byla v dubnu 2004 odsouzena na doživotí za sérii osmi vražd a dalších trestných činů. Druhá odsouzená je Jaroslava Fabiánová. V září 2004 jí pražský městský soud vyměřil trest doživotí za vraždu dvou mužů, kterou spáchala v roce 2003. Podle psychologa Jana Bernarda z věznice v Opavě, kde si odpykává doživotí Stodolová, je pro odsouzeného v případě výjimečného trestu obecně náročné alespoň částečně přijmout realitu: „Je složité přijmout fakt, že člověk má před sebou dvacet let, po kterých teprve může žádat o podmíněné propuštění.“