Dnes večer budou lítat hromy a blesky

Praha - Teplotní rekordy v pátek opět padaly. Například v Doksanech naměřili meteorologové 31,9 stupně. V Peci pod Sněžkou pak padl rekord starý skoro 80 let. Severozápad Čech ale zasáhnou od večera silné bouřky, místy doprovázené i kroupami a přívalovými dešti. Český hydrometeorologický ústav proto varuje před rozvodněním malých toků a také polámanými větvemi na silnicích. Bouřit by mělo asi od šesté hodiny večerní až do sobotní čtvrté hodiny ranní.

Meteorologové varují, že máme během dneška očekávat silné bouřky, krupobití nebo nárazový vítr. „S největší pravděpodobností se srážky vyskytnou na severozápadě Čech. Postihnou zejména Ústecký a Karlovarský kraj, částečně se vyskytnou ale i v kraji Plzeňském, Středočeském a Libereckém. O víkendu by se navíc mohlo na některých místech ochladit až o patnáct stupňů,“ vysvětlil meteorolog Martin Novák.

Výrazné ochlazení přichází s ledovými muži, tedy v polovině května. Po něm by se ale mělo začít pomalu oteplovat. Počasí by pak mělo být jarní, bez tropických teplot, ale i ranních mrazů. „Přechodné období ze zimy do léta se výrazně zkracuje a jsou pro něj typické prudké zvraty teplot. Může to být způsobeno globální změnou klimatu,“ dodal Novák.

Výstraha před bouřkami platí pro kraje:

  • Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký
  • od pátku 11. 5. 18:00 do soboty 12. 5. 04:00

Prudké ochlazení - problémy pro chroniky

S poklesem denních teplot až o 15 stupňů Celsia hrozí zdravotní problémy lidem s chronickým onemocněním. Jejich organismus se hůře se změnou počasí vyrovnává, neměli by se proto přepínat. Problémy mohou mít zejména lidé s chronickými bolestmi kloubů a páteře.

Ochlazení naopak ulevuje těm, kteří trpívají otoky nohou. Lépe je také pylovým alergikům. Ochlazení může špatně zapůsobit na náladu. Podle odborníků by si lidé citliví na změny počasí měli uvědomit, že jim tyto výkyvy vadí a že jejich špatná nálada je toho důsledkem. Měli by na to být připraveni a nedělat dalekosáhlé závěry.

Vydáno pod