Bártův titul JUDr. je podle slovenského vnitra v pořádku

Bratislava - Slovenské ministerstvo vnitra nezjistilo pochybení bratislavské Akademie policejního sboru při udělení titulu doktora práv někdejšímu šéfovi poslaneckého klubu strany Věci veřejné Vítu Bártovi. Uvedl to deník Sme. Podle časopisu Reflex Bárta spolu se svým bratrem Matějem opisovali v rigorózních pracích ze skript svého učitele Jiřího Strause.

Bárta absolvoval 17. prosince 2003 rigorózní zkoušku z předmětů kriminalistika a trestní právo. „Na základě pozitivního hodnocení obou součástí zkoušky byl Vítu Bártovi udělen akademický titul,“ uvedla Natália Hattalová z tiskového odboru slovenského ministerstva. Údajné opisování v pracích podle Sme úřad nijak nekomentoval.

Několik pasáží v doktorských pracích bratrů Bártových se podle Reflexu značně shoduje s částmi Strausových skript. Práce přitom posuzoval sám Straus a ohodnotil je kladně. Časopis státnímu zastupitelství oznámil podezření z korupce. Matěj i Vít Bártovi obvinění odmítli. Opisování popřel i Straus, bratři se podle něj podíleli na výzkumu, a proto jeho výsledky mohou používat.

Titul JUDr. získali bratři na Slovensku v letech 2003 a 2006. Akademie na konci loňského roku podle Sme právo na provádění rigorózních zkoušek ztratila. „V současné době má akreditovaný magisterský studijní program v oborech ochrana osob a majetku a bezpečnostní veřejno-správní služby,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva školství Michal Kaliňák.

List připomněl, že podezření z opisování diplomových prací během studia na této akademii čelili i oba nynější viceprezidenti slovenské policie. Jejich práce se prý ve značné míře shodovaly s jinými podobnými pracemi, oba vysocí policisté navzdory tomu ve svých funkcích zůstali.

Vydáno pod