Exstarosta Náchoda opět stojí před žalobou kvůli pivovaru

Náchod - Policie opět navrhla obžalovat bývalého starostu Náchoda Oldřicha Čtvrtečku (ODS) kvůli údajným machinacím při prodeji městského pivovaru Primátor. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Čtvrtečka jakoukoliv vinu od začátku vyšetřování odmítá.

Protikorupční policie  podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje doplnila do spisu další materiály a opětovně podala návrh na podání obžaloby pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Čtvrtečka, který byl starostou do podzimu 2010, je stíhán na svobodě.

Okresní soud v Náchodě už měl případ jednou na stole. Při předběžném projednání žaloby v lednu loňského roku ale požádal o došetření kauzy a případ žalobci vrátil, což potvrdil i Krajský soud v Hradci Králové. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale proti tomuto postupu soudů podal stížnost pro porušení zákona. Nejvyšší soud mu vyhověl s tím, že k vrácení věci nebyl důvod.

Podle kriminalistů Čtvrtečka při tendru na prodej akcií pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. „Následně byla vyhodnocena jako nejlepší a na základě toho i schválena do dalšího řízení o prodeji nabídka obchodní společnosti ve výši 150 milionů korun, přestože jiný zájemce za 100 procent akcií Pivovaru Náchod nabídl částku 185 milionů,“ uvedl Ibehej. Protikorupční policie už dříve uvedla, že exstarostovým jednáním vznikla škoda 35 milionů korun. Smlouva, kterou následně uzavřel s novým nabyvatelem akcií, prý navíc neodpovídala návrhu, který schválilo zastupitelstvo.

Město nakonec v březnu 2009 prodalo pivovar firmě LIF za 150 milionů. Podle soudu ale firma o pivovaru získala ještě před koupí cenné informace potřebné k účasti v soutěži. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý navíc dostal od nového vlastníka podezřelou odměnu přesahující milion korun. Hlavatý tehdy uvedl, že peníze byly určeny na vyrovnání staré smlouvy, kterou měl před tím uzavřenou s městem.

Pivovar Náchod
Zdroj: ČT24

Pivovar Holba, který nabídl částku 185 milionů korun, označil výsledek výběrového řízení za nezákonný, prodej kritizovala i opozice. Podle dřívějšího Čtvrtečkova vyjádření by však město při akceptování podmínek Holby dostalo pouze 136,5 milionu. Částku by navíc dostávalo postupně a s podmínkami. Holba se u soudu domáhá zrušení prodeje. Další jednání v této věci má být v červnu. Pokud by soudy smlouvu označily za neplatnou, hrozilo by to, že by si LIF a město musely vrátit peníze a pivovar. Radnice už ale 150 milionů korun nemá. Starosta Jan Birke (ČSSD) už dříve uvedl, že by to byl pro město katastrofální scénář.

Telefonát Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)