Ministerstvo zvýší dohled nad insolvenčními správci

Praha – Ministerstvo spravedlnosti znovu chystá zpřísnit dohled nad počtem a zejména činností insolvenčních správců. Novela zákona, která nyní putuje k projednání poslancům, ukládá vyšší nároky na odbornost i bezúhonnost. Ministerstvo chce kontrolovat, jak správci plní svou práci, a mimo jiné ve společnosti zlepšit jejich pověst. V poslední době bylo postavení insolvenčních správců výrazně kritizováno například kvůli dění kolem pádu Sazky nebo benevolentním zákonům.

Doby, kdy se pánem krachujících podniků mohl stát prakticky kdokoliv, kdo o to požádal, chce ministerstvo definitivně zavrhnout. V mnoha případech totiž nad úpadkem nejrůznějších podniků dohlížely tisíce lidí bez vysokoškolského vzdělání, odpovídajících zkušeností i kvalifikace. „Z mé zkušenosti vím, že tam byla třeba učitelka z mateřské školky, která neudělala jediný úkon během celého řízení,“ uvedl insolvenční soudce Městského soudu v Praze Martin Liška.

Insolvenční správci přitom u krachujících podniků přímo rozhodují o osudu firmy i zaměstnanců a dodavatelů. V případě padající firmy s větším majetkem navíc inkasují štědré obnosy. Například koncem loňského roku kritici zpochybňovali více než 30 milionů pro insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. „Dlužníků jako Sazka je velmi málo a je to tedy vrchol hory, který je dobře vidět,“ dodal Liška.

Ve většině se případy pro insolvenční správce týkají firem. Čím dál častěji se ala vztahují i k finanční tísní obyčejných lidí. „V těchto případech náleží správci určitá minimální odměna, která se pohybuje na úrovni řádu desítek tisíc korun za celou dobu výkonu funkce a to řízení trvá řadu let,“ vysvětlil Michal Žižlavský z Asociace insolvenčních správců.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti:

„Insolvence je mimořádně citlivý proces, kde se zasahuje výrazně do majetkové struktury dlužníka a je tedy potřeba klást mimořádné podmínky jak morální, tak odborné.“

Už 4 roky musí mít správci alespoň právní nebo ekonomické vzdělání a také úspěšně složenou zkoušku. Právě ta se má podle novely ještě zpřísnit a budoucí správci budou muset mít za sebou i 3 roky praxe v podobné oblasti. Pokud správce nebude pracovat tak, jak má, bude mít ministerstvo konkrétní tresty – například pokutu až 200 tisíc nebo zrušení licence.

Pod větším dozorem budou i správci, kterým se dostávají do rukou nejcitlivější případy ekonomicky významných společností se stamilionovým obratem. Dozorce nad sledovanými podniky bude prověřovat přímo Národní bezpečnostní úřad. I když přísnější pravidla pro insolvenční správce teprve míří do sněmovny, ministerstvo doufá, že platit začnou od začátku příštího roku.

Vydáno pod