Sloni už se sloní ve sloninci, samička Shanti maluje plátna

Praha - Poprvé v nově budovaném výběhu pražské zoo se dnes objevili sloni. Účet za stavbu speciálního areálu přesáhne 400 milionů korun, který na sebe vzal pražský magistrát. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v Interview ČT24 ocenil podporu magistrátu. Zda ovšem částka není v době škrtů příliš vysoká, komentovat nechtěl především proto, že nezná finanční podrobnosti projektu. I další zahrady v Česku se proměňují, lákají na nové pavilony i originální poučné akce. Česko má velmi hustou síť zoologických zahrad, ekonomicky se drží. Jejich šéfové ale říkají, že bez příspěvků od měst či sponzorů by jen těžko mohly plnit i další úkoly, třeba podporovat ohrožené druhy přímo v oblastech původního výskytu.

„Díky novému sloninci můžeme poprvé začít budovat perspektivní chovnou skupinu slonů indických,“ vyzdvihl význam nového areálu Bobek. Výši ceny nechce hodnotit, protože podle svých slov nemá ani informace o podrobnostech realizace. Stavbu za 400 milionů sice jako uživatel zoo ovlivňovala, ale zodpovědnost za rozpočtovou stránku padá na odbor městského investora. Sloninec se samostatnými boxy, bazénem, pískovištěem i drbadly spadá do rozsáhlého komplexu venkovních sloních expozic, návštěvníkům se otevře na jaře 2013.

Fanoušci se mohou těšit na on-line přenos ze slonince i na vernisáž pláten slonice Shanti

Pražská zoo se do povědomí veřejnosti zapsala také internetovými přenosy z některých zvířecích areálů, podle jejího ředitele se chystá na podzim další, a to právě z nového slonince. „Začneme už na podzim, ale zejména půjde o to, že očekáváme narození slůněte, čili tam přímý přenos má svůj smysl,“ uvedl Bobek. Samotný sloninec patří k chovatelskému zázemí a lidé do něj budou moci nahlížet pouze z vyhlídky, jež bude zpřístupněna v den výroční slavnosti Zoo Praha - 28. září. Ve stejný den zoo spustí internetový přenos z kamer umístěných v interiéru slonince.

Slonice Shanti je podle jeho slov původně dětská herečka. „Hrála v Poplachu v oblacích v roli slůněte Bimba. Ta se nám dala na malování a brzy bude mít vernisáž své výstavy… Ona chobotem drží štětec a maluje plátna, jedno už jsme prodali za pětimístnou sumu. Koncem měsíce by měla být výstava krátce na pražském magistrátu a poté vernisáž té hlavní výstavy bude 12. června,“ avizoval Bobek v Interview ČT24.

Zahrady v ČR jsou na dobré úrovni

České zoo neživí pouze dotace měst a krajů, na provoz samozřejmě přispívá i vybrané vstupné. Nejvíc za něj vydají návštěvníci pražské zoologické zahrady - až dvě stě korun. Naopak ve vyškovském zooparku stačí dospělému 60 korun. Průměrně se vstupenka pohybuje kolem stokoruny; tu vybírají třeba v Brně nebo v Ostravě.

Daniel Frynta z Přírodovědecké fakulty UK:

„Co je na českých zoologických zahradách zvláštní, je jejich kvalita. Jsou velmi dobře personálně vybavené, je tady velká znalost toho, jak zvířata chovat a rozmnožovat, a pak je tady i velký počet chovaných druhů…“

Každá zahrada má svůj návštěvnický magnet. Někde jde o výjimečné zvíře, jinde zas o unikátní program. Třeba v Liberci považují za největší atrakci bílé tygry, ve Dvoře Králové africké safari, v Olomouci zase nabízejí kromě jiného žraločí akvárium.