Věci veřejné hledají nové tváře pro nový začátek

Praha – Věci veřejné dnes v Hradci Králové představí kandidáty na post svého předsedy. Ve východočeském městě probíhá nominační konference VV, které se snaží stabilizovat po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a části poslanců do nového politického subjektu. Předseda VV Radek John tento týden řekl, že pokud mezi kandidáty najde osobnost s dostatečně silnou sjednocující vizí, už do čela strany kandidovat nebude. Nový předseda strany by měl být znám v druhé polovině června. Nominační konferenci VV se bude ČT24 věnovat ve speciálním vysílání od 14:30 do 16:00.

Členové strany také odhlasují zkrácení mandátu nynějšího předsedy Johna a týmu jeho místopředsedů. Současný mandát měl vedení VV řádně vypršet zhruba za rok. Po zveřejnění kandidátů na předsedu budou o novém šéfovi strany rozhodovat její registrovaní příznivci v elektronické přímé volbě. Na rozhodnutí mají měsíc.

VV v kongresovém centru Aldis odhlasují i termín volební konference, která zhruba za měsíc od představení kandidátů potvrdí zvoleného předsedu ve funkci.

John před konferencí:

„Zbavili jsme se chapadel ODS a TOP 09. Teď konečně, když nejsme konečně svázáni věcmi, které se nám nelíbily, se můžeme silně pustit do kritiky obou stran.“

John skončí, pokud se najde vhodný kandidát

John ve středu prohlásil, že o post předsedy se už nebude ucházet, pokud najde mezi kandidáty osobnost se silnou sjednocující vizí, která určí další směr opozičního působení někdejší vládní strany. „Vidím dva či tři. Těším se,“ odpověděl na otázku, zda už nyní takovou osobnost uvnitř VV vnímá. Nikoho však nejmenoval. Za nejefektivnějšího bojovníka „s dinosaury“ dnes ale uvnitř VV pokládá někdejšího místopředsedu strany Tomáše Jarolíma, jehož senátní kandidaturu prý podporuje. „Pokud bude kandidovat, budu jenom rád,“ poznamenal.


Tomáš Jarolím /VV/:

„Já jsem rozhodnutý kandidovat na předsedu, mám jedinou podmínku, aby mým protikandidátem nebyl Radek John, protože v tom případě bych nekandidoval a jednoznačně respektoval jeho nadřazenost.“

Véčkaři zvolili Johna do čela VV přibližně před rokem. Staronový předseda tehdy obhájil svůj post. Následně v souladu se stanovami jmenoval tým svých místopředsedů. Z nich je ve vedení strany již jen Kateřina Klasnová. Novým místopředsedou byl nedávno zvolen šéf VV v Olomouckém kraji Jiří Kohout.

Jindřich Šídlo, komentátor HN:

„Radek John zřejmě pochopil situaci. Jakkoliv byl svého času pro Věci veřejné nesmírně důležitý - to, že se VV před dvěma lety dostaly s takovým ziskem do sněmovny, byla ve velké míře jeho osobní zásluha. Zásluha jeho pověsti neohroženého novináře a bojovníka proti korupci. Je zřejmé, že v poslední době je pro stranu přítěží. Takže pokud VV chtějí pomýšlet na to, že by v politice ještě někdy hrály nějakou významnější roli, musí být každému jasné, že je třeba Radka Johna vystřídat.“

Ostatní členové funkce z různých důvodů opustili. Někteří následovali vicepremiérku Peake, odešli z VV a založili nové politické uskupení LIDEM, které vzápětí nahradilo jejich původní stranu ve vládní koalici s ODS a TOP 09. Peake a další odchod z VV zdůvodnili nesouhlasem s „politikou ultimát“, kterou podle nich VV uplatňovaly vůči svým vládním partnerům.

Strana zůstává v rukou Bárty

Podle Šídla zůstává zbytek Věcí veřejných v rukou Víta Bárty: "Je samozřejmě otřesen tím nepravomocným odsouzením. Ovšem ve straně, kterou si vytvoříte téměř doma v obývacím pokoji, navíc v situaci, kdy vám odejdou všichni kritici a oponenti, si samozřejmě ten vliv uchováte."

Při nedávných turbulencích na české politické scéně John a další členové vedení čelili kritice, která se na ně snesla zejména z některých regionálních organizací VV. Krajští politici VV volali po urychleném svolání volební konference. Nedávný průzkum provedený společností STEM přisoudil VV volební preference nižší než jedno procento.