VV spustily výběr nového vedení, jména ale nepadla

Hradec Králové - Věci veřejné daly na procesní konferenci v Hradci Králové zelenou volbě nového předsednictva a odstartovaly tak nominační proces, který by měl vyústit ve zvolení nového vedení a nového směřování strany. Podle stanov dalo předsednictvo k dispozici své funkce. Učinil tak předseda strany Radek John, místopředsedkyně Kateřina Klasnová a místopředseda Jiří Kohout. Umožnili tím začátek volebního procesu. Nové vedení strany bude zvoleno na konferenci 23. června.

„Jsem přesvědčen, že kvůli nedávným bezprecedentním událostem zůstali skutečně ti, kteří nelpí na funkcích, kteří berou své závazky VV vážně a zůstávají věrni programu Věcí veřejných i v dobách deštivých,“ uvedl po dnešní konferenci stávající předseda strany Radek John. Mandát vedení strany zůstává do zvolení nového předsednictva a jeho potvrzení na volební konferenci 23. června.

Radek John (předseda strany): "Konference se shodla, že slušná politika v tuto chvíli v České republice neexistuje… Nám se velmi ulevilo, protože už nejsme svázáni chapadly ODS a TOP 09 a můžeme hlasovat podle zdravého selského rozumu."

Kateřina Klasnová (místopředsedkyně strany): „Tato konference potvrdila, že členové v krajích a regionech stojí za programem Věcí veřejných.“

Pavel Dlouhý (delegát, Praha): „Věci veřejné byly atakované dvěma politickými stranami. Dopadlo to tak, jak to dopadlo, Prostě tu stranu zničily.“

Antonín Majer (delegát, Ústecký kraj): „Poukazovalo se na šlendrián a jejich problémy. A teď nám budou chtít něco vyčítat? Akorát si s náma utřeli nohy, tak jim to pojďme vrátit.“

„Naši stranu nyní čeká období nominací kandidátů a následná volební konference, která rozhodne o novém vedení a zároveň určí témata, úkoly a vize strany pro další období. Do té doby zůstává platný mandát dosavadního předsednictva,“ uvedl Kohout. V následujících dvou týdnech jednotlivé kluby nominují své kandidáty. Z nich grémium strany vybere maximálně šest s nejsilnější podporou. Po jejich prezentacích se uskuteční takzvané primárky, tedy volba internetovým hlasováním. Tu ještě potvrdí volební konference 23. června. John, Klasnová ani Kohout nevyloučili, že budou znovu na funkce ve vedení strany kandidovat.

Klasnová na dnešní tiskové konferenci uvedla, že členové strany stojí za programem Věcí veřejných. Strana po rozštěpení přechází do takzvané konstruktivní opozice, podporovat chce vše, co bude v souladu s dosavadním programem bez ohledu na předkladatele. Za klíčové považuje například zrušení anonymních akcií, rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo majetková přiznání a zdanění hazardu.

Vydáno pod