V Česku je Mark Godsey, bojovník za nespravedlivě odsouzené

Praha – Do Prahy přijel Mark Godsey, jedna z nejvýznamnějších tváří americké neziskové nestátní organizace Innocence Project, která bojuje za prokazování neviny nespravedlivě odsouzených osob. Po jejím vzoru teď podobná organizace vzniká i u nás.

Někdejší státní zástupce za dvacet let činnosti pomohl dostat na svobodu na území USA téměř 290 lidí. „Začal jsem pracovat jako profesor na univerzitě v Ohiu, kde žiju. Tam neměli žádné programy na zprošťování viny,“ popisuje svou cestu Godsey.

Hned po založení ohijské pobočky přišly na jeho stůl desítky žádostí o pomoc; za prvních deset let jich bylo šest tisíc. Godsey a jeho spolupracovníci se ujali čtyřiadvaceti případů, patnáct z nich vyhráli. Klíčová byla změna zákona, která kriminalisty přinutila uchovávat stopy DNA.

„Dál jsem se vzdělával, mluvil jsem se senátory a poslanci, pak jsme začali vyhrávat případy a najednou jsem měl obrovské uznání,“ pokračuje Godsey. Rok 2010 přinesl změnu - poslanci přijali balík zákonů, které dokazování neviny pomocí DNA usnadňují. Často proti vůli policie a státních zástupců. „Brání se tomu, jenom proto, aby se tomu bránili. Navíc nechtějí, aby jim někdo říkal, co mají dělat,“ domnívá se ale Godsey.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Americkou organizací, která pomáhá nespravedlivě odsouzeným, se inspiruje i Česko. Vzniká tu projekt s názvem Nevina. „Před lety jsem uvedl takový můj odhad, že by tu mohlo být takových deset, možná víc osob, které byly odsouzeny na základě nesprávné nebo nesprávně pochopení analýzy DNA,“ podotýká forenzní genetik a soudní znalec Daniel Vaněk.

Zvláště u starších případů ale mohou dnes chybět svědci. A také na rozdíl od Spojených států u nás chybí zákon, který by nařizoval uchování vyšetřovacích vzorků DNA. Změnit legislativu v tomto ohledu si dává jako jeden z cílů právě projekt Nevina.