Téma kampaní před krajskými volbami je jasné - dluhy

Praha – S blížícími se podzimními volbami sílí téma krajských dluhů a odráží se i v začínajících kampaních. ODS a ČSSD na sebe vzájemně svalují vinu za to, kdo za ně může. Propad v regionálních penězích čítá od roku 2004 přes dvacet miliard korun.

Ve všech stranách se připravují šiky kandidátů na hejtmany k útoku na hlasy voličů. Témat, jak zaujmout, je hodně. Dominovat ale jistě budou dluhy v krajích. Přesněji řečeno dluhy, které si ODS a ČSSD vzájemně přehazují. „I ministerstvo financí konstatovalo, že se snížila celková zadluženost krajů,“ říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Když porovnáme roky 2008 a 2011, tak se bavíme o třicetiprocentním navýšení,“ odmítá Sobotkův výklad lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji Vladislav Raška.

Podle tabulky zadluženosti krajů je pravda někde uprostřed. V roce 2004 ODS nastoupila do vedení (kromě jediného) všech krajů. Převzala je s celkovým dluhem 1,5 miliardy korun. Po čtyřech letech narostl tento dluh o 13 miliard. V roce 2008 ve vedení krajů ODS střídá sociální demokracie a i ona si půjčuje. Za tři roky dalších 7 a půl miliardy. Celkový dluh tedy činí 22 miliard korun.

Zadluženost krajů
Zdroj: ČT24

„Nepokládám tuto hádku za efektivní. Je neplodná a nikam nevede. To, co efektivní je, je dát krajské rozpočty do pořádku,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho TOP 09 upozorňuje ještě na jednu zvláštnost předvolebního sporu - hádají se ODS a ČSSD, které spolu v některých krajích léta vládnou. A to jak v roce 2004, tak i dnes. „ČSSD a ODS jsou v řadě míst velice přirozenými spojenci, kdy již řadu let mezi sebe dělí místní zájmy,“ dokládá komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

„Když se podíváme na rok 2008, kdy odcházeli minulí hejtmané, bylo zadlužení v porovnání s příjmy 8 procent. Aktuálně se pohybuje kolem 15 procent. V tomto ukazateli je pravda spíš na straně ODS,“ řekl analytik Cyrrusu a člen NERVu Jan Procházka.

Termín krajských voleb oznámí prezident Klaus nejspíš během léta. Na jejich vypsání má ze zákona 90 dní. Před čtyřmi lety se konaly v půlce října.

Reportáž Jana Dolanského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod