Unie pořádá první velký výzkum o životě homosexuálů

Praha - Agentura EU pro základní práva (FRA) zahájila první velký průzkum o sexuálních menšinách. Ten má odpovědět na to, jak se žije homosexuálům, lesbickým ženám, bisexuálům a transsexuálům v zemích sedmadvacítky a v Chorvatsku. Do konce června se do něj přes internet mohou zapojit i příslušníci minority v Česku.

I když se po pádu totalitního režimu postavení menšiny v Česku podle aktivistů výrazně zlepšilo a řadu práv hnutí homosexuálů vybojovalo, úplně stejné podmínky pro život jako ostatní gayové a lesby nemají. Mohou sice od července 2006 uzavírat uznávané svazky, ale nesmějí třeba adoptovat děti. Mnozí se také stále obávají reakcí okolí, násilí či propuštění z práce a svou sexuální orientaci raději tají. 

Podrobné odpovědi na otázky o životních podmínkách a postavení gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů má dát právě evropský průzkum. Dosud experti zjišťovali hlavně to, jak v EU na lidi s jinou sexuální orientací pohlížejí ostatní. Nyní se poprvé odborníci zaměřili na to, jaké každodenní zkušenosti mají homosexuálové a jaké potíže musí řešit. Otázky se týkají diskriminace, obtěžování a násilí, bezpečnosti, reakcí veřejnosti, právních pravidel i společenského života. Výsledky poslouží k přípravě případných změn zákonů či různých opatření. 

V Česku hájí zájmy homosexuálů  platforma „PROUD“

V Česku v posledních letech nastoupila nová generace aktivistů za práva sexuálních menšin. Zájmy homosexuálů a dalších chce hájit Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD). Chce usilovat o možnost adopcí. Bojovat hodlá proti homofobnímu násilí, za lepší stáří homosexuálních seniorů či za příznivější atmosféru ve školách i v práci. Někteří členové PROUD už dřív uvedli, že bez dalšího přičinění by se na zlepšení mohlo čekat ještě desetiletí. 

PROUD kritizuje třeba nový občanský zákoník, který podle aktivistů diskriminuje gaye, lesby a transsexuály a opomíjí registrované partnerství, i když v Česku platí zákon o něm už skoro šest let. V kodexu chybí třeba úprava osvojení a pěstounské péče u partnerů, uvedla platforma.

Podle loňského průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ubývá v Česku odpůrců adopcí homosexuály a podíl zastánců se zvedl. Zatímco v roce 2005 přiznávalo homosexuálním párům právo na osvojení dětí 19 procent Čechů a Češek, loni jich bylo 33 procent. Proti bylo před sedmi lety 70 procent dotázaných, loni 59 procent. Přibylo také těch, podle nichž mají gayové a lesby právo uzavírat registrované partnerství. Byly jich tři čtvrtiny.