Na Klárově stojí už 14 dní stanové městečko po vzoru Occupy

Praha – Už dva týdny stojí na pražském Klárově stanové městečko po vzoru celosvětového hnutí Occupy. Jeho obyvatele tak protestují proti politickému systému a vládě. Oficiální povolení jim ale dnes o půlnoci vyprší. Organizátoři akce se proto hned zítra chystají požádat o jeho prodloužení.

Obyvatele stanového městečka v posledních dnech trápí chladné počasí, jinak si ale na nic nestěžují. Žádné větší incidenty ani problémy s úřady prý nebyly. U stanice metra Malostranská stojí několik stanů, na místě zůstává asi desítka demonstrantů. „Každý člověk může přijít a říct tady publiku svůj názor a to si myslím, že je důležitý, protože dneska lidi jsou odvyknutí se systémem komunikovat, takže my se tady jenom snažíme tu komunikaci v nich opět probudit,“ vysvětluje jeden z protestujících. 

Hnutí Occupy vzniklo loni v polovině září v Zuccottiho parku v New Yorku. Demonstranti tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších, kteří údajně nejsou dostatečně solidární se zbytkem společnosti. Park museli protestující opustit v polovině listopadu, když majitel pozemku oznámil, že hygienické podmínky ve stanovém městečku jsou velmi špatné a park potřebuje uklidit. Hnutí Okupujte Wall Street se na podzim rozšířilo z New Yorku i do dalších amerických měst. Na většině míst radnice protesty delší dobu tolerovaly, nakonec ale přistoupily k likvidaci stanových městeček.

Vydáno pod