Heger plánuje novou obdobu IZIPu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce vypsat novou zakázku na systém propojení počítačů všech českých lékařů, který by měl nahradit internetový projekt zdravotních knížek IZIP. Ten bude do prázdnin ukončen. Odzkoušení nového systému, které vyjde na 100 až 200 milionů korun, by se mělo stihnout během roku, řekl Hospodářským novinám ministr zdravotnictví Leoš Heger. Konečné zavedení nového systému si pak vyžádá investici v řádech miliard korun.

IZIP má být nahrazen celonárodním systémem vstupování do zdravotní dokumentace pacientů. V první fázi by platil jen pro nemocnice, ne pro samostatné ambulance a fungovat by mohl od roku 2014: „Řada systémů už existuje. Používají je nemocnice, také většina ordinací a v některých oblastech to funguje velmi dobře,“ řekl Heger s tím, že nyní půjde o to, všechny současné programy chytře propojit.

Z projektu IZIP podle něj nebude možné využít téměř nic, zachovat by se mohly jen funkce pacientské knížky, v níž člověk vidí, co mu je. „I tam by ale možná nakonec vyšlo levněji odkoupit produkty konkurenčních pojišťoven. Jejich náklady jsou totiž podstatně nižší než u VZP,“ sdělil ministr. Zatímco IZIP byl projektem pouze Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak nový systém by zahrnul všechny pacienty a jeho používání by mělo být povinné. Jedním z problémů IZIPu totiž bylo to, že pro nezájem ho z šesti a půl milionů pacientů užívala jen necelá třetina, lékaři do něj zapisovali údaje nikoli systematicky, ale nahodile.

Hegerova představa je následující: Lékař z jedné nemocnice, který by potřeboval data z léčení pacienta v jiné nemocnici, by kvůli tomu nemusel prohledávat celý jeho chorobopis. Podíval by se jen do závěrečné zprávy z hospitalizace, která by byla vytvořena podle standardu. Pokud by to lékař potřeboval, vyžádal by si od nemocnice podrobnější údaje.

Do projektu IZIP byly v průběhu let investovány téměř dvě miliardy korun. Vysoké náklady si vyžádá ale i nový systém. Jen jeho odzkoušení bude stát 100 až 200 milionů korun, ministerstvo ho plánuje financovat z evropských fondů. Konečné zavedení po celé ČR si pak vyžádá náklady v řádech miliard korun. Heger chce, aby tendr byl co nejotevřenější a přihlásilo se do něj co nejvíce firem, což by mohlo cenu stlačit dolů.

Fenomén českého zdravotnictví

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje VZP a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci. Projekt byl dlouhodobě kritizován, VZP do něj za deset let vložila 1,8 miliardy korun s DPH.

Kvůli IZIPu by mohla být nad VZP vyhlášena nucená správa

Na ukončení systému IZIP už na konci června se ve čtvrtek shodl Heger s ministrem Petrem Nečasem. „Je velmi pravděpodobné, že šetřit, kde se stala chyba, bude nakonec muset policie. Protože do projektu se investovalo masivně, a končí to nepříliš slavně,“ připustil Heger. ČSSD bude podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky na příští schůzi Poslanecké sněmovny požadovat zřízení vyšetřovací komise k celému projektu.

Podle Platformy zdravotních pojištěnců by kvůli projektu IZIP mohla být nad VZP vyhlášena nucená správa, pokud dala dvě miliardy bez výběrového řízení za relativně málo funkční projekt. „Vzhledem k částce by mohlo jít o závažné nedostatky v činnosti VZP. Ministerstvu zdravotnictví zákon dává pravomoc buď závazně nařídit VZP zlepšit situaci, anebo uvalit nucenou správu, která pak místo ředitele a správní rady vše dá do pořádku,“ uvedl právník platformy Ondřej Dostál. 

Samo ministerstvo ovšem úvahy o uvalení nucené správy odmítlo. „Ministerstvo v tuto chvíli rozhodně neuvažuje o uvalení nucené správy na VZP. Tato možnost je dána jen za zákonem daných podmínek, které nebyly naplněny,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň s tím, že situaci vyřeší správní rada.

Správní rada zvažuje, zda za IZIP neztrestá vedení pojišťovny

Kontroverze vyvolává i částka 1,8 miliardy, které VZP do fungování projektu vložila; celá suma totiž šla z peněz pojištěnců, aniž by dnes bylo podle kritiků systému zřejmé, na co byla využita. Co vlastně projekt elektronických zdravotních knížek klientům přinesl, navíc odmítá specifikovat i sama VZP. „K IZIPu se nyní nebudeme vyjadřovat. To stále platí. Žádný komentář k tomu nemám,“ uvedl lakonicky mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Členové správní rady pojišťovny i ministerstva zdravotnictví proto začínají hovořit i o personálních změnách ve vedení VPZ. „Když tento projekt byl financován z peněz všech pojištěnců VZP, tak by mělo být jasně řečeno, za co peníze byly utraceny a jaká byla přidaná hodnota,“ upozornil člen dozorčí rady VZP a poslanec LIDEM Karolíny Peake Radim Vysloužil. „Otázka, zda z toho, jak dopadl projekt IZIP, má být vyvozena určitá osobní zodpovědnost nějaké části managementu VZP, bude určitě otevřena,“ předeslal náměstek ministra zdravotnictví a člen správní rady VZP Petr Nosek.

Kdo vlastní akcie? Hledání odpovědí na staré švýcarské otazníky

Nedůvěru v celý projekt minimálně u části správní rady nadále vzbuzují i nejasné majetkové poměry; ani po deseti letech fungování projektu totiž neměla VZP v IZIPu majoritu, a správní rada proto dala v loňském roce pokyn řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi získat ve společnosti většinu. Původní akcionáři a zakladatelé IZIPu Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (oba europoslanci za ODS) ovšem své akcie neprodali přímo pojišťovně, ale převedli je na nově založenou švýcarskou společnost eHI Health International.

Podle Milana Cabrnocha se akcionáři IZIPu vzdali svých podílů ve prospěch švýcarské firmy zadarmo. Druhý z otců projektu elektronických zdravotních knížek, europoslanec Ouzký, pak přímo připouští, že záměrem bylo zavázat VZP k tomu, aby v projektu pokračovala. „Já jsem přistoupil na předání akcií firmě, která je ochotna garantovat to, že smluvně zaváže VZP k tomu, že to bude dál smluvně rozvíjet,“ konstatoval Ouzký. Skutečnost, že partnerem v zamýšlené koupi akcií není samotný IZIP, ale švýcarská společnost, ovšem ředitel VZP Horák před správní radou utajil. Podle svých slov o tom nevěděl ani ministr zdravotnictví Heger. Horák uvedl, že se správní rada o majitele akcií nezajímala.

Nejasné vlastnické poměry, na něž loni na podzim upozornili Reportéři ČT, nyní vedou členy správní rady k dalším pochybnostem. „Chtěl bych vědět, kdo je skutečným vlastníkem akcií,“ uvedl radní Michal Sojka (ČSSD). „Je to ta švýcarská právní firma, nebo jenom zastupuje nějaké akcionáře? Pak bychom se mohli dostat do situace, že švýcarská právní firma povede s českou republikou soudní spory, které skončí arbitráží, a za tím budou pánové Cabrnoch a Ouzký.“

Kvůli Miroslavu Ouzkému a Milanu Cabrnochovi leželo na projektu IZIP podezření ze střetu zájmů od samého počátku; oba tvůrci celého konceptu totiž zasedali ve zdravotnickém výboru Poslanecké sněmovny, který VZP kontroluje, Cabrnoch byl dokonce současně i členem správní rady. Na IZIP nakonec od VZP dostali smlouvu bez výběrového řízení. Výhrady, že by se mohlo jednat o střet zájmů, oba popírají.