U maturit z matematiky původně propadlo 16 procent studentů

Praha - U těžších maturit z matematiky původně propadlo 16,8 procenta studentů, po zmírnění hodnocení je neúspěšných 2,8 procenta. Obtížnost testu vyvolala vlnu kritiky studentů i ředitelů škol, úlohy se prý v tak krátkém časovém limitu nedaly stihnout. Šéf centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený dnes odpoledne vysvětloval potíže s testy ministrovi školství Petru Fialovi.

„Jsme si vědomi, že časová náročnost zkoušky způsobila žákům zkouškový stres a žákům i učitelům v konečném důsledku zvýšenou obavu o výsledek zkoušky,“ sdělil dnes Cermat. U čtyř až pěti úloh prý zjistili, že byly příliš časově náročné. Děti měly na vyřešení 23 příkladů dvě hodiny, ke zdárnému dokončení ale části z nich chybělo až 20 minut. Zelený uvedl, že s nedostatkem času se potýkala až polovina studentů. Plného počtu bodů dosáhlo v těžší variantě pět studentů z 1716. Jedničku by původně dostalo 5,9 procenta žáků, po zmírnění hodnocení na ni dosáhlo 11,4 procenta.

Mnozí ovšem výrobu maturitních známek v dílnách Cermatu kritizují. „Pokud každý rok budeme přepočítávat, aby propadla jenom tři procenta studentů, tak jakákoli dlouhodobá srovnatelnost jde stranou,“ tvrdí například Jindřich Bečvář, vedoucí katedry didaktiky matematiky na Matematicko-fyzikální faktultě UK.

Po takzvané harmonizaci výsledků byly přidány body zhruba 80 až 90 procentům studentů. „Je to tak, že 30 procent příkladů použitých v těchto testech je takzvaně standardně školských, 20 procent je řekněme netypických, neškolských. Tyto příklady mají ověřovat především pochopení, nikoliv rutinu v tom, jak řešit matematické zadání,“ řekl Zelený. Mají předejít tomu, aby se studenti mechanicky naučili řešení daných typů příkladů a nad zadáním nepřemýšleli.

Chybně sestavený test dnes Zelený vysvětloval dvě hodiny na ministerstvu školství, od té doby Cermat další informace o maturitách neposkytuje. Na dotaz, zda se kvůli pochybením chystají personální změny, tiskový odbor uvedl, že zatím se o ničem nejedná. Sám šéf Cermatu ministrovi svou rezignaci nenabídl. „Pochybení zde samozřejmě je, ale myslím si, že to není důvod k rezignaci,“ poznamenal Zelený v rozhovoru pro rádio Impuls.

Pavel Zelený
Zdroj: ČT24

Výsledky testů dostanou žáci zítra

„Nevíme, jaké byly psychické dopady. Když přijde student, který ví, že by měl vyšší verzi matematiky zvládnout na základě zkušebních testů a najednou zjistí, že je špatný časový limit. Může být nějaká část studentů, kteří dopadli špatně jenom kvůli tomu, že to psychicky neunesli,“ myslí si šéfredaktor serveru Česká škola Jan Wagner.

„ČVUT, kam se hlásím, vypsalo speciální stipendium ve výši 7 tisíc korun pro ty maturanty, kteří z vyšší úrovně státní maturity dostanou jedničku,“ vysvětlil kupříkladu svou volbu těžší varianty Matěj Kapošváry. Tento student ostravského gymnázia se často účastní matematických soutěží, doposud dostával na vysvědčení jedničky, nyní čeká snad trojku. Problémy s testem mělo i dalších pět jeho spolužáků.

Maturitu z matematiky si vybralo 44 procent ze 103 000 maturantů, zbytek dal přednost cizímu jazyku. Z těch, kteří maturovali z matematiky, si vyšší úroveň zvolilo 4,15 procenta studentů, hlavně gymnazistů. Výpis s výsledky testů dostanou maturanti v úterý, ve středu začne ústní část zkoušek. Maturitní vysvědčení by měly děti dostat do poloviny června. Letošní ročník maturit vyjde zhruba na 207 milionů korun.

Chyby odradí studenty od těžších verzí maturit

„Nějaké ty děti, co měly propadnout, asi budou radši, že nepropadly, ale ten průšvih s testem to už moc nenapraví,“ myslí si ale ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG Václav Klaus, který patřil ke kritikům příliš těžkého testu z matematiky. „Já nevím, jestli není lepší řešení tu státní maturitu zrušit z té vyšší úrovně, všem poslat omluvný dopis a klíčenku Cermat,“ dodal.

Také podle ředitele pražského Gymnázia Jana Nerudy Juraje Lišky neřeší zmírnění hodnocení problémy, na které ředitelé upozorňovali. Není prý jasné, jakou metodou Cermat výsledky přepočítal. Zároveň prý letošní pochybení odradí studenty od těžší verze maturit v příštím roce.