U Č. Budějovic spadl vrtulník, dva mrtví

České Budějovice - U Českých Budějovic se dnes odpoledne zřítil dvoumístný civilní vrtulník, při nehodě zahynuli dva lidé. Stroj začal po pádu hořet, hasiči oheň zlikvidovali. Na místě zasahovali záchranáři a policisté. Během jediného týdne jde už o druhou leteckou havárii na jihu Čech.

Neštěstí se stalo v lesním porostu u obce Šindlovy Dvory s místním názvem U Hada. Trosky havarovaného stroje jsou rozesety po poli v okruhu několika stovek metrů. Policie místo nehody kvůli vyšetřování uzavřela.

Zatím se různí informace o typu vrtulníku. Podle policie šlo o vrtulník typu Robinson R 22. ČTK ale letecký expert, který si nepřál být jmenován, řekl, se jednalo o vrtulník typu Safari třídy experimentál. Dodal, že šlo o stroj, který si nechal z USA do Česka dovézt k soukromým účelům muž z Českokrumlovska. Ten však údajně na palubě nebyl. Ve vrtulníku podle experta seděl dvaasedmdesátiletý pilot se svým kolegou. „Havárii asi způsobila technická závada, nevěřím, že by tak zkušený pilot udělal nějakou chybu,“ řekl ČTK expert, jenž oba zemřelé znal. 

Podle ředitele českobudějovického letiště v Plané Ladislava Ondřicha vrtulník letěl z letiště Hosín u Českých Budějovic. „Na jeho palubě byl velmi zkušený pilot, který má firmu na letecké práce, také druhý z nich byl zkušený pilot,“ uvedl. Co se mohlo stát, na letišti netuší. V místě by se jim překážkou mohly stát snad jen dráty vysokého napětí. Podle svědka, který rozhovor před kamerou České televize odmítl, se během letu z vrtulníku oddělila jeho část, teprve pak se zřítil a na zemi explodoval.   

Minulý týden havarovalo rovněž na Českobudějovicku malé motorové letadlo, pilot ale nehodu přežil. Poslední smrtelná letecká nehoda se na jihu Čech stala loni 16. července, kdy na Prachaticku havaroval ultralehký letoun. Pilot letadla podlehl následkům zranění den po neštěstí v českobudějovické nemocnici, pasažér zemřel o pár dní později v nemocnici v Praze.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)